logo F1online.skF1online.sk

V Red Bulle uvažujú, kde bude najvýhodnejšie prijať Verstappenov trest

Max Verstappen na štartovom rošte
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala14. 7. 2024

Zlyhanie jednotky MGU-K v Kanade spravilo Red Bullu škrt cez rozpočet. Červení býci tak už pred letnou prestávkou musia uvažovať nad tým, kde prijmú penalizáciu za nasadenie komponentov nad rámec povolenej alokácie.

Max Verstappen mal v Montreale veľkú smolu. Červení býci pred začiatkom piatkového programu nasadili nové komponenty pohonnej jednotky, no hneď v druhom tréningu sa objavili technické problémy. Na odpis je najmä jednotka MGU-K, ktorá napokon zvládla len pár kôl.

Red Bull ju nevyhnutne bude musieť nahradiť a je možné, že to príde už pred letnou prestávkou v Belgicku. Okruh v Spa-Francorchamps patrí medzi tie absolútne najlepšie na predbiehanie v kalendári. Max Verstappen tu napríklad v roku 2022 štartoval zo štrnásteho miesta, no už po ôsmich kolách bol na pódiu. Nakoniec veľkú cenu vyhral.

“Som si istý, že v jednej chvíli budeme musieť Maxovi nasadiť extra motor. Otázkou je len to, kedy sa pre to strategicky rozhodneme,” potvrdil Christian Horner. “Spoločne s Hondou na tom budeme pracovať, ale penalizácii sa nedokážeme vyhnúť.”

Max Verstappen to však už v tejto sezóne nebude mať také jednoduché ako vlani či v roku 2022. Red Bull má oveľa silnejších súperov, ktorí už v pretekoch dokážu rýchlostne konkurovať aj monopostu RB20. Môžeme sa preto tešiť na napínavý zvyšok sezóny.

“Myslím si, že Formula 1 v tejto chvíli ani nemôže byť na tom lepšie,” teší sa z napínavých veľkých cien Horner. “Na posledných piatich-šiestich pretekoch sme videli Lewisa, Landa, Maxa, Charlesa Leclerca [na najvyššom stupienku víťazov]. Celé sa to mení a Max je jediný jazdec, ktorý dokáže byť konzistentne v hre.”

V doterajšom priebehu sezóny sme videli už šiestich víťazov v priebehu dvanástich veľkých cien. Z tohto pohľadu je to najzaujímavejší vývoj od sezóny 2012, keď ich bolo dokonca osem.

“Na fanúšikoch vidíte, že sa darí. Som si istý, že Lewisovo víťazstvo pred domácim publikom bolo veľmi oslavované. Keď sme vlani vyhrávali o 30-40 sekúnd, bolo to menej stresujúce. Je to však zvláštne, pretože keď vyhrávate s takým náskokom, koncentrujete sa na spoľahlivosť a ďalšie veci. Teraz nemáte šancu myslieť na spoľahlivosť, pretože idete na plný plyn,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia