logo F1online.skF1online.sk

Prečo nie Sainz? Red Bull má problémy s jedným otcom, nieto ešte dvoma, hovorí Brundle

Max Verstappen a Carlos Sainz so šampanským na pódiu VC Japonska 2024
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 7. 2024

Red Bull má problémy v jazdeckej otázke, Mercedes váha pri hľadaní náhrady za Lewisa Hamiltona, ale ani jeden z týchto tímov neuvažuje o Carlosovi Sainzovi. Aj keď Toto Wolff v poslednom období začal lamentovať, je prapodivné, že taký skvelý jazdec nie je na zozname dvoch tímov, ktoré beztak nemajú k dispozícii lepšie alternatívy.

Napriek nedávnym slovám Tota Wolffa to naďalej vyzerá, že Carlos Sainz sa odoberie do tímu stredu poľa. Ak sa Red Bull rozhodne vymeniť Sergia Péreza a Mercedes nasadí Kimiho Antonelliho, miesta v týchto dvoch tímoch zaujmú papierovo horší jazdci než Sainz. Znie to kruto, ale taká je Formula 1.

„Max dokáže pomotať hlavu mladému jazdcovi svojou rýchlosťou a schopnosťou zvládať monopost, ktorý je trochu živý v rýchlych zákrutách,“ povedal bývalý pilot a dnes komentátor televízie Sky Martin Brundle.

Kto by teda mohol nahradiť Péreza? Na stole sú hlavne dve mená – Daniel Ricciardo a Liam Lawson. Obe majú svoje pre a proti, sám Brundle by podľa vlastných slov zvolil druhého menovaného. Aj keď to bude znieť trochu zvláštne, pilot so skúsenosťami z piatich veľkých cien je pre mnohých najlepším kandidátom na nesporne najhorúcejšiu sedačku vo Formule 1.

Brundle však neodpisuje ani ďalších. „Povedal by som, že Ricciardo má hlavu na správnom mieste a Maxa nebude riešiť. Myslím si však, že Sergio zažil na vlastnej koži to isté a jeho hlava by, teoreticky, mala byť taktiež na správnom mieste. Okrem toho je Daniel pod tlakom v boji o vlastnú sedačku v RB, takže by asi nemal byť odmenený povýšením do top tímu,“ povedal Brundle.

Prečo však nie Carlos Sainz? Túto otázku si už kládli mnohí. Nuž, Red Bull to pravdepodobne mohol urobiť. Hovorilo sa, že španielsky pretekár by prijal túto výzvu. V prípade, že Max Verstappen odíde do Mercedesu (aj keď sa to zo súčasného pohľadu zdá nepravdepodobné), Red Bull by mohol angažovať Sainza ako poistku. Tím však nechcel rozhodiť Verstappena podobným rozhodnutím.

„Verstappenovci – otec a syn – a Sainzovci – otec a syn – neboli najšťastnejším spojením v Toro Rosso. Myslím si, že Red Bull má v súčasnosti problém s jedným otcom, nieto ešte s dvoma,“ povedal Brundle.

„Carlos Sainz sa poneviera bez sedačky na budúcu sezónu a pravdepodobne dúfa, že stále má šancu na miesto v Mercedese. Kimi Antonelli však vyhral preteky Formuly 2 a kompletne zmenil celú dynamiku. Momentálne sa to mení doslova zo dňa na deň. Pre Red Bull je to zložitý problém, takže chápete, prečo podpísali Sergia Péreza,“ dodal Brundle.

Súvisiace články

Diskusia