logo F1online.skF1online.sk

Stella pripúšťa dve zlyhania a hovorí o “chamtivom” McLarene

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala8. 7. 2024

McLaren je nové Ferrari, aspoň z hľadiska strategických rozhodnutí. Papájoví mali v tíme dvoch veľkých kandidátov na domáce víťazstvo, no nakoniec sa im podarilo odstaviť oboch. Šéf tímu Andrea Stella priznal, že McLaren mal v dvoch prípadoch konať inak.

Keď začínalo pršať a Oscar Piastri prechádzal zákrutou Stowe, mal náskok približne 29 sekúnd pred Maxom Verstappenom, ktorý už prezul na intermediálky a dostal za to pochvalu od inžiniera. McLaren zrejme rátal s tým, že 29 sekúnd bude stačiť na zastávku vrátane nejakej rezervy na ďalšie kolo. V tej chvíli sa však už nedebatovalo o tom, či je správny čas prezuť. Ten jednoznačne nastal.

Na boxovom múriku skôr skúmali, či viac času stratia pri dvojitej zastávke alebo v extra kole. Mercedes prečítal situáciu správne, McLarenu taký prehľad chýbal. Namiesto toho, aby Piastri stratil tri sekundy a jednu pozíciu, prišiel o takmer 20 sekúnd a štyri priečky.

“Boli to ťažké premenlivé podmienky a museli sme prijať množstvo rozhodnutí. Mnohé z nich boli správne, ale v dvoch prípadoch by sme to spravili inak,” pripustil šéf tímu Andrea Stella. “Musíme uznať, že odjazdiť s Oscarom o jedno kolo viac pred prezutím na intermediálky znamenalo stratiť veľa času. Nechceli sme stratiť čas pri dvojitom pitstope, no pri spätnom pohľade to vyzeralo ako správne rozhodnutie.”

V ďalšom interview taliansky inžinier uznal, že svoju úlohu zohrala aj “chamtivosť”. “Boli sme trochu chamtiví, pretože sme nechceli akceptovať, že pri dvojitej zastávke stratíme čas. Niekedy skrátka musíme byť trpezliví a akceptovať časovú stratu, ale urobiť tú správnu vec namiesto toho, aby sme dúfali, že nás extra kolo nebude stáť tak veľa času. Najmä vo chvíli, keď už pomerne stabilne pršalo.”

Nuž a napokon Norrisovo obutie na mäkké pneumatiky. Človek mal pri vysielačke Willa Josepha pocit, že sa na boxovom múriku objavili inžinieri Ferrari a báli sa prijať rozhodnutie, aby niečo nepokazili, a tak to nechali na jazdcovi. V tej chvíli už pritom nešlo o pocity, ako je to pri prezúvaní na intermediálky alebo na sliky v hraničných situáciách. Všetci boli presvedčení o tom, že treba prezuť na sliky, len si bolo treba vybrať tie správne. McLaren mal navyše ako jediný k dispozícii mediumky, no túto výhodu vyhodil von oknom.

“To druhé rozhodnutie sa týka Landa. Na konci sme mali obuť mediumky a nie kopírovať Lewisa,” už pozná správnu odpoveď Stella. “Na konci by to bolo istejšie a boli by sme konkurencieschopnejší. Aj keby bol Lewis po zastávke vpredu, tak na konci pretekov by sme mali šancu na konzistentnejšej zmesi.”

Ak je tím presvedčený o niečom, mal by to presadiť. “V Piastriho prípade nezostať o jedno kolo dlhšie a v Landovom prípade obuť mediumky, to mali byť rozhodnutia boxového múrika. Berieme za to zodpovednosť. Piloti už aj bez toho majú v kokpite pomerne rušno, aby auto udržali na trati. Boxový múrik má viac informácií a je na nás, aby sme prijímali takéto rozhodnutia.”

Súvisiace články

Diskusia