logo F1online.skF1online.sk

Pérez po ďalšej “katastrofe” nechce dovoliť, aby ho rozptýlili špekulácie o kontrakte

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala8. 7. 2024

So Sergiom Pérezom to tento rok vyzerá zle-nedobre a aj Veľká cena Veľkej Británie mala od vykúpenia veľmi ďaleko. Niet sa čomu čudovať, že po šiestich nevydarených víkendoch sa Mexičan stáva stredobodom väčšiny špekulácií v padoku.

Tak ako len pred pár dňami Sergia Péreza upozornil holandský pretekár Michael Bleekemolen, kontrakty nezvyknú byť vytesané do kameňa. A podľa zákulisných informácií tento nie je výnimka.

Sergio Pérez má mať vo svojej zmluve výkonnostnú klauzulu, podľa ktorej nesmie po VC Belgicka strácať na Maxa Verstappena viac ako 100 bodov. Ak je táto podmienka skutočná, len sotva sa mu ju podarí naplniť. To by totiž znamenalo, že na dvoch veľkých cenách pred letnou prestávkou by musel nájsť o 37 bodov viac ako Max Verstappen.

Na posledných šiestich veľkých cenách pritom nazbieral len pätnásť bodov. Mexičanovi by sme nemuseli zapožičať ani “postupové kalkulačky” z nášho nedávneho vystúpenia na európskom futbalovom šampionáte, aby zistil, že šance sú mizivé.

“Viem, na čom som z hľadiska kontraktov a podobných vecí. Nemôžem dovoliť, aby ma to rozptýlilo,” odkázal Sergio Pérez, ktorého sa na aktuálnu situáciu spýtali médiá. “Potrebujem sa koncentrovať na nasledujúce dva víkendy. To bude hlavná priorita. Ako tím sa potrebujeme dostať z tohto ťažkého obdobia.”

Ani v nedeľu toho Pérezovi veľa nevyšlo. V prvom stinte sa síce dokázal držať Kevina Magnussena a spoločne si poradili s viacerými súpermi, ale následne s Charlesom Leclercom prezul na intermediálky. Pre oboch to bol ako skok cez palubu.

“Bola to totálna katastrofa. Zariskovali sme mysliac si, že začne silnejšie pršať,” prezradil Pérez, ktorý však v tej chvíli len plnil príkazy stratégov. “Zastavili sme a potom sme na intermediálkach zostali vonku nejakých šesť alebo sedem kôl, keď bolo pomerne sucho. Totálne sme si zničili pneumatiky, kým prišiel dážď. Boli sme mimo o šesť alebo sedem kôl, čo nám v podstate zničilo preteky, pretože potom som bol v každom stinte medzi lídrami a o kolo pozadu. Klesali mi teploty pneumatík a podobne. Preteky ako z nočnej mory.”

Checo ešte v úplnom závere obul novú mäkkú zmes. Red Bull mal zálusk na najrýchlejšie kolo pretekov. Keby ho totiž odjazdil Sergio Pérez, síce by si bod nepripísal, ale zato ani žiaden z jeho súperov.

Mexičan nakoniec túto malú pasovačku prehral na celej čiare. V poslednom kole bol len o 0,011 sekundy rýchlejší ako Alex Albon na Williamse a 13 kôl starých mediumkách. Jeho úlohou pritom bolo prekonať Carlosa Sainza, ktorý bol o skoro 1,5 sekundy rýchlejší.

“Som rád, že budeme mať menšiu prestávku. S tímom sa potrebujeme preskupiť. Cieľ je jasný: Chceme sa vrátiť do formy. Mali sme veľmi pozitívny piatok, takže toho sa chceme držať a ísť s tým do Maďarska, ktoré bude podľa mňa veľmi dôležité,” doplnil Pérez.

Súvisiace články

Diskusia