logo F1online.skF1online.sk

Pérez musí zabrať. Podľa AMuSu mu hrozí, že predsa len príde o miesto

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala6. 7. 2024

Výsledky Sergia Péreza nie sú ani zďaleka uspokojujúce, no vzhľadom na to, že mu už Red Bull ponúkol kontrakt na nasledujúce roky, sa zdalo, že mu “nikto nič nemôže”. Podľa nemeckého magazínu Auto Motor und Sport to však nie je také jednoznačné a už o pár týždňov by mohlo padnúť rozhodnutie, s ktorým sme donedávna absolútne nerátali.

Keď sa Christian Horner v piatok postavil pred reportérov Sky Sports, bývalý pretekár Martin Brundle sa ho na rovinu spýtal, či Red Bull spravil chybu s predĺžením zmluvy Sergia Péreza. Šéfa Red Bullu táto otázka odzbrojila. “Tak to je brutálne tvrdá otázka, Martin. Samozrejme, keď podpíšete jazdca, tak vy ako verejnosť nebudete informovaní o detailoch zmluvy. V tom čase dávalo perfektný zmysel podpísať Checa, ale toto je biznis, v ktorom je neustály tlak na výkony.”

Už krátko pred predĺžením zmluvy sme však mohli badať prvé zakopnutia Sergia Péreza, ktoré sa neskôr začali množiť. “Mysleli sme si, že mu kontrakt pomôže,” pripustil 50-ročný Brit. “Checo na tom veľmi tvrdo pracuje a vie, že v tomto športe sa za nič nedá skryť. Platí to dvojnásobne, keď je vaším tímovým kolegom Max Verstappen. Je porovnávaný s tým najlepším. Potrebujeme ho vysoko, aby podporoval Maxa, pretože sú tu dva McLareny, dve Ferrari a dva Mercedesy. My zúfalo potrebujeme dva Red Bully.”

Nespokojnosť s Mexičanovými výsledkami rastie a nemecký Auto Motor und Sport tvrdí, že podľa zákulisných informácií z prostredia Red Bullu nie je zmluva pre Péreza garanciou sedačky pre rok 2025. Pôvodne sme však očakávali, že vzhľadom na Pérezov kontrakt 1+1 by sa malo až počas ďalšej sezóny rozhodovať, či si miesto udrží, no nie v súvislosti s rokom 2025.

Ešte prekvapujúcejšie je však meno jazdca, ktorý by ho mal v Red Bulle nahradiť. Keďže z juniorského tímu sa má opäť stať juniorský tím vďaka príchodu Liama Lawsona, aj Daniel Ricciardo si bude musieť hľadať nové miesto. Po prvých veľkých cenách v roku by to znelo až neuveriteľne, no v poslednom období sa aj Austrálčan začal zlepšovať a jeho sen o návrate do Red Bullu stále žije. Vraj je to on, kto by mohol zastúpiť za Péreza.

“Ricciardo aj Pérez majú v zmluvách prísne výkonnostné klauzuly,” píše AMuS. “Ak Ricciardo v Silverstone, Budapešti a Spa potvrdí vzostupný trend a Pérez sa výrazne nezlepší, tak by víťaz ôsmich veľkých cien mohol nahradiť Mexičana v Red Bulle v roku 2025.”

Nemecký zdroj cituje aj športového poradcu Helmuta Marka, ktorý na túto tému v krátkosti poznamenal: “Viac budeme vedieť po letnej prestávke.” Počas nej sa má uskutočniť stretnutie viacerých členov z vedenia, ktorí rozoberú jazdeckú otázku.

Sainz čaká na vývoj v Red Bulle aj Mercedese

Možno si kladiete otázku, či by Red Bull nemohol siahnuť aj po lepšej voľbe ako po Ricciardovi. Na trhu je predsa ešte stále voľný Carlos Sainz, o ktorom sa písalo, že rozhodnutie naťahuje azda aj snívajúc o tom, že Max Verstappen odíde do Mercedesu.

Ak sa to nestane, do tímu červených býkov sa vraj aj napriek Pérezovým problémom nedostane. Milton Keynes si ešte veľmi dobre pamätá spoločné pôsobenie Verstappena a Sainza v jednom tíme. Stajňu vtedy rozdelilo nielen napätie medzi jazdcami, ale zúrivo do nej hrýzli aj obaja otcovia.

“Red Bull je tiež jedným z dôvodov, prečo Sainz tak dlho čaká s rozhodnutím. Španiel chcel výstupnú klauzulu od všetkých tímov, s ktorými rokoval, pre prípad, že sa v Red Bulle uvoľní sedačka,” prezrádza nemecký magazín. “Sainz špekuloval, že by sa manželstvo Red Bullu s Verstappenom stále mohlo rozpadnúť.”

Sainz mal pohrdnúť aj ďalším deadlinom zo strany Williamsu, ktorý uplynul druhého júla. Britská stajňa chcela do tímu niekoho, kto sa podobne ako Alex Albon naplno vloží do jej projektu, čo zatiaľ od Španiela nemôže čakať. A podobne uvažujú aj v Alpine a Audi, kde sa takisto zdráhajú ponúknuť Španielovi ročnú zmluvu s opciou.

Ako však v piatok vyhlásil Toto Wolff, do hry by sa mohol opäť vrátiť Mercedes. Nedá sa totiž povedať, že by Andrea Kimi Antonelli “valcoval” celú Formulu 2, takže v Brackley uvažujú, či by mu ešte jeden rok v juniorskom šampionáte neprospel.

Sainz tak stále čaká, či by sa predsa len neuvoľnilo miesto v niektorom top tíme, no netuší, kedy to už bude nad slnko jasnejšie. Budú v Alpine, Audi a Williamse ochotní čakať tak dlho? Konzultant Alpine Flavio Briatore v Spielbergu vyhlásil. “Sainz má na stole návrh kontraktu. Je na ňom, aby povedal áno alebo nie.”

Súvisiace články

Diskusia