logo F1online.skF1online.sk

Carlos Sainz je späť v hre o sedačku v Mercedese!

Carlos Sainz
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 7. 2024

Tohtoročná Formula 1 je plná zvratov. Carlos Sainz sa rozhodol vyčkávať s podpisom novej zmluvy, čím dosť naštval niektorých záujemcov aj pilotov, ktorí čakajú práve na neho. Zdá sa však, že španielskemu pretekárovi by trpezlivosť mohla priniesť obrovskú kyticu ruží. Toto Wolff a Mercedes totiž lamentujú…

Najprv to vyzeralo na Audi, potom na Williams, nakoniec sa ozval aj Alpine a teraz máme späť na scéne Mercedes. Šéf stajne z Brackley Toto Wolff sa totiž správa ako náladová manželka, najprv vychvaľuje Maxa Verstappena, potom Kimiho Antonelliho, aby nakoniec pripustil, že späť v hre o miesto v Mercedese je aj Carlos Sainz.

V Silverstone sa nám roztočil poriadny kolotoč prestupových špekulácií. Už to vyzeralo, že všetko sa upokojí a karty sú rozdané jasne, ale nakoniec môže byť všetko inak. V Silverstone totiž renomované zdroje Auto Motor und Sport a Autosport priniesli novinky z diania na prestupovom trhu a je to vskutku zaujímavé čítanie. Pridal sa aj Toto Wolff osobne, ktorý na tlačovej konferencii šéfov tímov otvorene potvrdil, že s Kimim Antonellim to už nie je také horúce.

„Zažíva náročnú sezónu a myslím si, že aj tím to spozoroval. Posledných pár víkendov však bolo z jeho strany celkom dobrých, mal tempo, aj keď na štarte strácal nejaké pozície, čo sa ešte musí naučiť. Má na svojich pleciach veľký tlak. Veľa sa o ňom hovorí. Z motokárových a juniorských sérií má štatistiky ako nikto iný a to všetko dosiahol práve pod zvyšujúcim sa tlakom,“ hovorí Wolff, ktorý až teraz začal priznávať, že by to pre Antonelliho predsa len mohlo byť priskoro.

„Ako však hovorí aj jeho otec, šampión musí podávať výkony a plávať aj v hlbokej vode. To im je celkom jasné. Trh s jazdcami je momentálne dosť dynamický a zaujímavý. Niektorí jazdci majú viac možností a niektoré tímy majú viac možností. Viete, ako hovoril aj Bernie Ecclestone, minulý týždeň som mal nejaký názor, ale tento týždeň som ho zmenil,“ dodal Wolff.

Ten poskytol tento týždeň rozhovor aj pre španielsky Mundo Deportivo, ktorý celú túto diskusiu odštartoval. Rakúsky biznismen v ňom bez okolkov priznal, že Sainz je stále v hre, ale nevie, koľko času má španielsky pretekár na rozhodnutie. Podľa portálu Motorsport.com vstúpil do hry tím Alpine a Flavio Briatore, takže Carlos oddialil svoje rozhodnutie, čo sa podľa renomovaného zdroja „nestretlo so zvlášť veľkým pochopením vo Williamse“.

„Rozhodne je stále jednou z možností pre rok 2025,“ vyhlásil Wolff o Sainzovi pre Mundo Deportivo. „Carlosova hodnota spočíva v istote, najmä s výhľadom na vyrovnaný boj o titul v roku 2025. Potrebujete dvoch veľmi konkurencieschopných jazdcov, ktorí vám pomôžu v boji o Pohár konštruktérov.“

„Carlos je stávka na istotu. Rozhodne existuje veľa argumentov v jeho prospech. Keď som hovoril s Carlosom, povedal som mu: ‚Nie som si istý, či môžeš čakať tak dlho, ako chcem čakať ja.‘ Nechcem sa rozhodnúť rýchlo, ale určite je pre nás jednou z možností. Ak dostaneme viac času na rozhodnutie, Carlos má rozhodne šancu, ale on potrebuje svoje rozhodnutie oznámiť ostatným tímom čo najskôr,“ vyhlásil Wolff.

Ten v Silverstone predstúpil aj pred mikrofón talianskej Sky. Dostal otázku, aké majú jednotliví protagonisti šancu na sedačku v Mercedese, na čo odpovedal: „Sainz 33,3 percenta, Antonelli 33,3 percenta a Verstappen 33,3 percenta.“ Tieto slová však musíme brať s poriadnou rezervou.

To však už neplatí o nemeckom magazíne Auto Motor und Sport, podľa ktorého dostal Carlos už dvakrát konečný termín na rozhodnutie od tímu Williams. Aj druhý však prepásol a naďalej vyčkáva. Podľa nemeckých zdrojov je dôvodom práve Toto Wolff, ktorý mu dáva nádej na sedačku v Mercedese. „Šance na príchod Verstappena sú veľmi malé a Antonelli má ťažkosti v F2, takže pomýšľať na F1 už v budúcom roku by pre neho bolo priskoro,“ uviedol AMuS.

Len pre úplnosť si pripomeňme slová Tota Wolffa, ktoré nie sú staré ani mesiac, keď len v Kanade novinárom povedal: „V prvom rade si myslím, že Carlos si zaslúži sedačku v najlepšom tíme. Odviedol fantastickú prácu. My sme sa však vydali na cestu znovuobjavenia a Kimi Antonelli v tom určite zohráva dôležitú úlohu. Ešte sme sa nerozhodli, kto za nás bude jazdiť v budúcom roku, ale Carlosa sme nechceli nechať čakať, pretože sa musí rozhodnúť. To je fér. Odvádza jednoducho super prácu.“

Nuž, skutočne sa zdá, že ten Bernie Ecclestone mal pravdu.

Súvisiace články

Diskusia