logo F1online.skF1online.sk

Hamilton: Čaká nás práca

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala5. 7. 2024

Pre oboch pilotov Mercedesu je Veľká cena Veľkej Británie domáca, ale piatok bol napriek tomu v podaní strieborných šípov pomerne nenápadný. Lewis Hamilton a George Russell v druhom tréningu obsadili len šieste a desiate miesto, čo je pre celý tím signál, že treba zabrať.

Mercedes prichádza pred svojich fanúšikov veľmi dobre naladený po prvom víťazstve v sezóne, ktoré mu však svojím spôsobom “spadlo z neba”. Na šťastie sa však spoliehať nemôže a nemecký tím si uvedomuje, že so stratou 0,653 sekundy treba niečo spraviť.

Lewis Hamilton uviedol, že v monoposte sa cítil dobre. “Len sme neboli takí rýchli ako chlapci vpredu, napríklad tí z McLarenu,” hovorí. “Celkovo som mal dnes z auta dobrý pocit. Z hľadiska čistej rýchlosti stále trochu zaostávame za čelom, ale dnešok bol povzbudzujúci. Nemyslím si, že by časy zodpovedali našej skutočnej rýchlosti, ale v každom prípade vieme, na čom potrebujeme v noci pracovať. Spravíme, čo bude v našich silách, aby sme našli viac výkonu a azda sa nám zajtra podarí trochu priblížiť autám pred nami.”

Počas priameho prenosu nás grafika informovala o tom, že Mercedes je zo všetkých najrýchlejší v pomalých zákrutách Village, Brooklands, Luffield a Vale. V porovnaní s Landom Norrisom má mať náskok 0,02 sekundy a pred Maxom Verstappenom až 0,13 sekundy. Stratu však naberá inde.

Mercedes si do Silverstonu priviezol aj balík nových komponentov, hoci jeho prínos bagatelizuje. “Máme nejaké drobné novinky, ale nie sú to nevyhnutne vylepšenia. Zakaždým, keď na auto niečo nasadíme, tak sa uberáme správnym smerom, ale aj ostatní nasadzujú upgrady. V tomto tréningu sme zaostali o šesť a pol desatiny. Neviem, či je tých šesť desatín skutočných, ale čaká nás práca.”

George Russell sa ráno cítil “skvele”, no zamýšľal sa nad tým, čo sa vlastne stalo medzi prvým a druhým tréningom, že tak spomalil. “Viac sme sa trápili popoludní a potrebujeme pochopiť prečo. Fúkal silnejší vietor a celkom sme to netrafili s pneumatikami. Naša konkurencieschopnosť je však veľmi podobná ako na predchádzajúcich pár pretekoch.”

O zosilnení vetra hovoril aj šéf inžinierov Andrew Shovlin, ktorému však odľahlo, že sa náchylnosť monopostu na premenlivý vietor ukázala už v piatok. Stále sa totiž s nastaveniami dá niečo robiť.

“V prvom tréningu sme boli silní, no potrebujeme preskúmať, prečo sme v tom druhom trochu spomalili. Pri týchto podmienkach sa to však do zajtra všetko určite zmení,” avizuje Russell, ktorý nakoniec prezradil niečo o pneumatikovej taktike Mercedesu. “Máme v pláne si väčšinu mäkkých pneumatík odložiť na preteky, no musíme sa pozrieť, či v treťom tréningu nenasadíme stredne tvrdú zmes namiesto mäkkej. Je to len strategická príprava na nedeľu.”

Súvisiace články

Diskusia