logo F1online.skF1online.sk

Red Bullu nevoňajú pomalé zákruty. Nie sme na Norrisovej úrovni, hovorí Marko

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala5. 7. 2024

Red Bull si do Silverstonu priviezol pomerne veľký balík nových komponentov, no chvíľu zrejme potrvá, kým ich optimálne nastaví. Počas piatkových jázd sme totiž nevideli, že by garáž rakúskej stajne prekypovala spokojnosťou. Verstappen avizuje, že červených býkov čaká dlhá noc. Helmut Marko vidí svoj tím až za Norrisom.

Úradujúci majster sveta nemal optimálnu piatkovú prípravu. Red Bull medzi prvým a druhým tréningom štandardne upravil nastavenia monopostu, ale neprinieslo to želané ovocie. Podľa Helmuta Marka to bol krok vzad. Dôvodov je viac a jedným z nich, že “auto sa príliš šmýka”, čo má súvisieť najmä s mechanickými nastaveniami.

“Strácame príliš veľa času v pomalých zákrutách, najmä v prvom sektore, kde zaostávame o takmer tri desatiny sekundy,” bije na poplach Helmut Marko, ktorého spovedala televízia ORF. “Po korekciách sme horší ako v prvom tréningu a ani počas dlhých jázd sme sa necítil sebavedomo. Boli dobré, ale nie na Norrisovej úrovni. Pár vecí budeme musieť napraviť.”

“Teraz sa musíme pozrieť na to, či sa nám podarí nájsť taký balans, aby sme si zachovali tempo v rýchlych zákrutách, ale zároveň nestrácali tak veľa v tých pomalých,” úkoluje inžinierov športový poradca stajne. “Napokon ani opotrebovanie nebolo zlé, ale na druhej strane ani také dobré, že by sme mohli ísť do pretekov s pokojom v duši.”

Max Verstappen na papieri stratil takmer sedem desatín sekundy, čo však nie je skutočný rozdiel. Vypovedá o tom aj čas Sergia Péreza, ktorému chýbalo len 0,434 sekundy. “Po korekcií to nie je šesť desatín, ale stále sme za Norrisom,” podotkol Marko.

Najobľúbenejší pilot Helmuta Marka by bol k Norrisovi bližšie už aj preto, že v zákrute Copse vyšiel z trate. “Bolo to OK, len som to trochu prestrelil, takže som svoje kolo ukončil,” uviedol na margo nevydareného kvalifikačného pokusu Verstappen. “Na mäkkej zmesi to nešlo tak dobre. V druhom tréningu na mediumkách to už vyzeralo lepšie, takže nás čaká práca. Taktiež sme skúšali pár vecí na monoposte.

V McLarene vidia priestor na zlepšenie, ale o Red Bulle to platí tiež. “Potrebujeme sa vrhnúť na analýzy toho, čo by sme zajtra mohli spraviť lepšie. To nám ukáže cestu, ktorou by sme sa mali vydať v sobotu. Pravdepodobne bude pršať, takže aj to musíme brať do úvahy.”

“Očakávam, že to bude veľmi tesné,” avizuje ďalšiu bitku o pole position s McLarenom, o ktorú sme v Spielbergu prišli. “V Rakúsku sme mali výbornú kvalifikáciou a vo všeobecnosti to bol pozitívny víkend, až na tie pretekové výsledky. Stále si však myslím, že McLaren tu bude lietať rovnako ako vlani.”

Súvisiace články

Diskusia