logo F1online.skF1online.sk

FIA mala Verstappena naučiť pretekať prísnejšími rozhodnutiami, myslí si Stella

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl30. 6. 2024

Andrea Stella je človek, ktorý pred mikrofónmi takmer bez výnimky zachováva pokoj a dvakrát si premyslí, čo vypustí z úst. Dnes si však šéf McLarenu nebral servítku pred ústa a ostro konfrontoval konanie Maxa Verstappena.

Šéf britskej stajne jednoznačne pomenoval vinníka kolízie, ktorá znamenala koniec Landa Norrisa v dnešných pretekoch, a predovšetkým zmarenie jeho šance na druhé kariérne víťazstvo. „Vidím to tak, že v celej svetovej populácii majú ľudia jasno, kto je za to zodpovedný. Teda okrem istej skupiny ľudí (Red Bull, jeho fanúšikovia, Verstappen a jeho fanúšikovia),“ vyhlásil Andrea Stella.

Max Verstappen v posledných dvoch dominantných sezónach nečelil takému tlaku, pod akým je v poslednej dobe od Landa Norrisa. Áno, v úvode roka 2022 bojoval s Ferrari, v tejto bitke však okrem súbojov s Leclercom z úvodu sezóny skôr rozhodovali rôzne problémy talianskej stajne.

Dnes je to o čistej rýchlosti. Poslednú podobnú bitku zažil Holanďan v sezóne 2021 s Lewisom Hamiltonom. A práve tam Stella vidí korene toho, čo sa dnes udialo. Kritické situácie totiž odhaľujú charaktery, a teraz sme znovu videli ochutnávku, aký je Max Verstappen vo svojej pretekárskej podstate, alebo ak chcete, v celej svojej ´kráse´.

„Problém je, že keď takéto veci neriešite poctivo, vrátia sa späť. A presne to sa dnes stalo. V minulosti sme videli súboje [Maxa] s Lewisom, ktoré si zaslúžili prísnejší trest, a neboli dostatočne riešené. Dnes sa toto všetko vrátilo späť,“ pokračoval taliansky inžinier.

Sezóna 2021 ponúkla viaceré kontroverzie a kolízie Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona z Monzy, Džiddy, Imoly či Silverstone. Blízko k nehode mala táto dvojica aj v Brazílii, kde Hamilton musel vyjsť mimo trate, aby sa vyhol kontaktu. Práve Holanďan bol ten, kto jednoducho neuhýbal.

Ohýbaj ma, mamko, pokiaľ som ja Janko. FIA jazdcov mala ohýbať prísnejšie a naučiť ich tým správne pretekať. „Takto sa skrátka učíte pretekať určitým spôsobom, ktorý môžeme považovať za správny a férový.“  

Lando Norris vyčítal svojmu súperovi, že pri brzdení menil stopu podľa toho, ktorým smerom sa on sám vydal pri pokuse o predbehnutie. Komisári v tomto prípade mlčali, až prišla spomenutá kolízia.

„Pred nehodou Max dvakrát zmenil smer pri brzdení. Bolo to úplne evidentné. Musíme presadiť spôsob, akým pretekať, pretože všetci sa chceme baviť a všetci si to chceme užiť,“ pokračoval Stella.

Z McLarenu smerujú na adresu Red Bullu tvrdé slová. „Máme veľký rešpekt voči Red Bullu i Maxovi. Oni však toto naozaj nepotrebujú robiť. Toto je spôsob, ako si pošramotiť reputáciu. Prečo by to niekto chcel robiť?“ položil si šéf britskej stajne rečnícku otázku.

Až komické je, že Lando Norris obdržal tesne pred kolíziou 5-sekundový časový trest za porušenie traťových limitov. Mal totiž už čierno-bielu vlajku, a v tretej zákrute sa výjazdom mimo trate vyhol potenciálnemu kontaktu s Verstappenom. Ak by neuhol, už vtedy by sa obaja piloti zrazil. Komisári, ktorí boli slepí a hluchí k minimálne pochybnému počínaniu Verstappena pri bránení, v tomto prípade absolútne nezmyselne trestali.

Aj preto je otázne, či by si Lando prišiel po víťazstvo aj v prípade, ak by ku kontaktu neprišlo a dostal sa do čela. „Aj keby sa Lando dostal na čelo, bol by to Max, kto by sa s veľkým efektom DRS dostal do pozície, v ktorej by mohol útočiť. Boli sme ukrátení o vzrušujúce vyvrcholenie pretekov, pretože si nie som istý, že by sa Lando utrhol. Mohli sme vidieť bitku až do konca. Je škoda, že už nikdy nezistíme, aké by to bolo.“

Aký je spravodlivý trest, ak niekomu zničíte preteky a pripravíte ho o potenciálny triumf v pretekoch? Max Verstappen si totiž stále prišiel po slušnú porciu bodov, a to aj s 10-sekundovou penalizáciou. Lando Norris naopak prvýkrát v sezóne nebodoval.

„Pravidlá by mali byť vymáhané efektívnym spôsobom. Ak je dôsledkom, že druhé auto vypadne  z pretekov, mal by tomu zodpovedať aj samotný trest,“ uzavrel Andrea Stella.

Súvisiace články

Diskusia