logo F1online.skF1online.sk

V Mercedese nechápu rýchlosť Red Bullu: V zákrutách mal výhodu 12 km/h

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala30. 6. 2024

Červeným býkom sa v Rakúsku podarilo niečo nevídané. Na Red Bull Ringu je v podstate len sedem poriadnych zákrut a kolo je po Monaku najkratšie v kalendári, ale Max Verstappen aj tak porazil konkurenciu o štyri desatiny. V Mercedese sa nestačia čudovať, ako dosiahol také raketové tempo.

“Len” štyri desatiny pritom na Verstappena stratil Lando Norris. Mercedes bol ešte o desatinku pomalší. Lewis Hamilton sa v kvalifikácii pri pohľade na telemetriu čudoval, ako je to možné. “Od [šprintovej] kvalifikácie sme auto upravili a bolo lepšie. Nemali sme žiadne veľké problémy. V rýchlych sekciách sme však na Maxa výrazne strácali. Výrazne. Je to šialené, o koľko bol rýchlejší. Bol rýchlejší o 12-13 km/h.”

Britský jazdec v sobotu prezradil, že Mercedes nasadil o trochu väčšie zadné krídlo, ktoré by mu malo pomôcť s pneumatikami v pretekoch. Okrem toho trochu zníži jeho maximálku na rovinkách, ale rozhodne nie v rýchlych zákrutách, kde sa o dobrú rýchlosť stará prítlak.

S výnimkou toho vraj v Mercedese nespravili žiadne zmeny, ktoré by mohli monopostu tak zraziť hrebienok v rýchlych zákrutách. “Nie. Skrátka sme nemali dostatok prítlaku. Nespravili sme žiadne kompromisy. Toto je všetko, čo sme mali k dispozícii.”

Toto Wolff nadvihoval obočie rovnako ako Lewis Hamilton. V rozhovore pre nemeckú Sky vyhlásil, že Verstappen bol ako z iného sveta. “Takto je na tom naše auto. V rýchlych zákrutách na Verstappena strácame 12 km/h, takže je samozrejmé, že proti tomu nič nezmôžete. Odstup na Maxa je enormný a to na trati, na ktorej jedno kolo trvá minútu. Max jazdí ako na inej hemisfére, je fuč.”

V nedeľu to Verstappen azda nebude mať také ľahké. Videli sme, že Lando Norris mu v úvode šprintu dokázal narobiť problémy. Z hľadiska čistého tempa však v Mercedese nečakajú žiadne prekvapenia. “Poradie je asi také isté, aké sme práve videli, a zrejme také bude aj v nedeľu. Myslím si však, že hlavnou príčinou je problém s prítlakom. V rýchlych zákrutách ho nemáme dostatok.”

Súvisiace články

Diskusia