logo F1online.skF1online.sk

Norris: Max je v inej lige, no stať sa môže čokoľvek

Lando Norris a Oscar Piastri
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl29. 6. 2024

Sobota nám ponúkla dva extrémy v jednej kvalifikácii – najvyrovnanejšiu Q1 v histórii, no zároveň masívny odstup Maxa Verstappena od zvyšku sveta. Je tento fakt daný zmenami pravidiel šprintového víkendu pre túto sezónu? Lando Norris, druhý najrýchlejší muž z kvalifikácie, si tentoraz nerobí veľké nádeje, že by mohol útočiť na víťazstvo.

Od tohto ročníka totiž tímy môžu po šprinte meniť nastavenia áut, a ako to býva, tí najlepší zvyknú z nazbieraných informácií vyťažiť najviac. Kým v piatok vyhral Max Verstappen s mikroskopickým rozdielom a v šprinte čelil tlaku McLarenov, v kvalifikácii sme sa akoby vrátili do minuloročnej totálnej dominancie.

„Už v úvode dal Max na použitých pneumatikách lepší čas než ja na čerstvých. Zdá sa, že Red Bull ešte v piatok nemal všetko úplne vyladené, kým my sme už prišli s takmer ideálnymi nastaveniami. Akonáhle mohli dnes urobiť pár úprav, odomkli výrazne viac potenciálu a sú jasne rýchlejší,“ skonštatoval Lando Norris.

Kým v Španielsku, a zrejme aj v Kanade či Imole, mali McLareny reálny potenciál útočiť na víťazstvo, v Rakúsku by to v nedeľu mohol byť iný príbeh. Ak sa naplnia papierové prognózy, čaká holandského šampióna po dlhej dobe pokojnejšia nedeľa.

„Netreba zabúdať, že v šprinte sme jazdili s nastaveniami z piatka. Keďže ich Red Bull mohol zmeniť, poskočil výrazne dopredu. Aj keby sme stratu zo soboty stiahli na polovicu, stále by to boli dve desatiny. Urobím, čo sa bude dať, no nie som úplne presvedčený, že budeme mať tempo, aby sme sa držali Maxa,“ pokračoval britský pretekár.

Lando Norris nezažil najlepšiu sobotu. V šprinte kvôli drobnému zaváhaniu prišiel o nadobudnutú prvú priečku a skončil ´až´ tretí, a v kvalifikácii sa podľa svojich slov necítil tak dobre ako v piatok. Netreba zabúdať, že druhý muž priebežného poradia jazdcov nie je tento víkend ani zdravotne stopercentne fit.

„V kvalifikácii som neposkladal svoje najlepšie kolá. Podmienky boli ťažšie než v piatok, aj čo sa týka vetra. A boli sme viac vzadu. Ocitli sme sa bližšie k Mercedesu a Ferrari než k Maxovi. Ten dnes jazdil vo vlastnej lige. Ak by som odjazdil lepšie kolo, mohol som získať desatinu či dve, čo by na Maxa určite nestačilo. Preto sa teším z druhého miesta.“

Keďže druhý monopost Red Bullu tiež absolvoval kvalifikáciu vo vlastnej lige, je to opäť práve Norris, kto bude najbližšie k úradujúcemu majstrovi sveta. Ani on však nebude mať na čele strategickú podporu, keďže Oscara Piastriho bude mať na štarte až na siedmej priečke, čiže hneď pred Sergiom Pérezom.

Čo by teda mohlo v nedeľu pomôcť, aby McLaren aspoň vyzval Verstappena? „Veci sa stále môžu zmeniť, opäť bude veľmi teplo. Preteky nám v poslednom čase vychádzajú, sú našou silnou stránkou oproti kvalifikáciám. Preto zostávam nadšený, čo môžeme dokázať. Bude to dlhá nedeľa, stať sa môže čokoľvek,“ uzavrel Lando Norris.

Súvisiace články

Diskusia