logo F1online.skF1online.sk

Súd rozhodol v spore medzi Haasom a Uralkali. Spoločnosti interpretujú verdikt odlišne

Haas, ilustračné
© Twitter/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala24. 6. 2024

Švajčiarsky arbitrážny súd po dvoch rokoch od predčasného ukončenia spolupráce Haasu s Uralkali rozhodol. Rovnaký rozsudok si však jednotlivé strany vysvetľujú inak. Zatiaľ čo spoločnosť Uralkali to považuje za svoje víťazstvo, Haas odporuje jeho tvrdeniam s tým, že žiadne odškodnenie vyplácať nemusí.

Spor s bývalým sponzorom prepukol po ruskej invázii na Ukrajinu. Partneri Haasu sa začali búriť a na stajňu bol aj zo strany verejnosti vyvíjaný veľký tlak na ukončenie spolupráce, vzhľadom na to, že Uralkali je ruská spoločnosť s prepojením na Vladimira Putina. Uralkali za porušenie kontraktu požadovalo vyplatenie 13 miliónov dolárov, teda sumy, ktorú americkej stajni vyplatilo za celú sezónu 2022.

O výsledkoch súdu informovalo vedenie Uralkali vo štvrtok prostredníctvom tlačového vyhlásenia. “Po dôsledkom preskúmaní prípadu súd rozhodol, že Haas porušil zmluvu a je povinný Uralkali vyplatiť kompenzáciu,” stojí v stanovisku spoločnosti. “Súd takisto zamietol všetky protiargumenty tímu voči spoločnosti. Spoločnosť očakáva, že Haas si splní svoje záväzky podľa tohto rozhodnutia bez zbytočného odkladu.”

Haas sa pôvodne voči žiadosti Uralkali vrátiť vyplatené peniaze ohradil s tým, že k porušeniu zmluvy nedošlo. V kontrakte stálo, že Uralkali nesmie “poškodiť, spochybniť, zosmiešniť alebo znížiť verejnú reputáciu, dobré meno alebo imidž Haasu”. Americký tím argumentoval, že k naplneniu tohto článku došlo pre prepojenie Uralkali s Putinom.

A zatiaľ čo Uralkali považuje rozhodnutie za svoje víťazstvo, Haas vo vlastnom tlačovom stanovisku z nedele pridal dôležité spresňujúce informácie. V prvom rade arbitrážny “rozhodol, že Haas bol oprávnený ukončiť zmluvu”, a okrem toho Uralkali nebude vyplatené odškodné, ale len vrátená zostávajúca čiastka, ktorá pripadá na obdobie po zrušení zmluvy.

“Arbitrážny súd rozhodol, že Haas mal oprávnený dôvod ukončiť sponzorský kontrakt s Uralkali a zamietol tvrdenia Uralkali o porušení zmluvy,” znie reakcia Haasu, ktorou odporuje interpretácii Uralkali. Z vyjadrenia súdu následne cituje, že vo svetle prepojenia spoločnosti s Ruskom sa od neho “nemohlo očakávať, že za daných okolností bude pokračovať v sponzorskej dohode”.

Súd mal zdôrazniť, že viaceré športové organizácie a kluby ukončili spoluprácu s ruskými spoločnosťami po invázii na Ukrajine, “a existovalo riziko, že Haas by sa veľmi rýchlo mohol stať posledným neruským športovým tímom s ruským sponzorom”.

“V súlade s tým rozhodcovský tribunál rozhodol, že sponzorská dohoda bola ukončená ku dňu oznámenia Haasu o ukončení zmluvy, a rozhodol, že Haas si ponechá časť sponzorského poplatku za obdobie pred ukončením, a vráti zostávajúcu čiastku Uralkali,” doplnila americká stajňa.

Súvisiace články

Diskusia