logo F1online.skF1online.sk

Russell verí, že Mercedes bude mať rýchlosť aj na víťazstvo

George Russell
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala22. 6. 2024

Španielska kvalifikácia potvrdila pozitívny výkonnostný trend Mercedesu. Strieborné šípy obsadili druhý rad a aj keď stratili na čelo tri desatiny sekundy, veria, že mohli byť aj oveľa bližšie. Ešte dôležitejšie je však to, že pred nedeľou sa nechystajú brániť, ale chceli by útočiť.

George Russell v internom meraní síl prehral o 0,002 sekundy. Medzi striebornými šípmi to teda bolo o desaťkrát tesnejšie ako medzi Landom Norrisom a Maxom Verstappenom v prvom rade. Vzhľadom na to, že obaja piloti Mercedesu zajazdili takmer identické časy, na bitku o pole position to zrejme nevyzeralo.

Očakávania však boli iné. George Russell priznal, že pred kvalifikáciou pomýšľali na útok na pole position. “Určite. Verili sme tomu a z monopostu sme mali skvelý pocit. Aj historicky sa nám v Barcelone vždy darilo. Strata na Maxa a Landa bola asi väčšia než naše očakávania, no nemyslím si, že by sme s Lewisom zajazdili perfektné kolá,” vysvetľoval manko na čelo.

“Boli to dobré kolá, ale na takejto náročnej trati potrebujete svoje pneumatiky dostať presne do pracovného okna a tak nájsť posledné desatiny sekundy. Myslím si, že Landovi sa to dnes podarilo, nám nie. Tretia a štvrtá priečka sú skvelé na to, aby sme sa v nedeľu mohli pustiť do boja,” vyhlásil šampión juniorských sérií F2 a GP3.

Mercedes bude mať v boji o nedeľné víťazstvo výhodu dvoch želiezok v ohni. Lando Norris a Max Verstappen budú vpredu osamotení, čo dáva stratégom strieborných šípov do rúk cennú zbraň. Russell však nečaká, že by jeho tímu stačili len strategické hry.

“Na takejto trati rýchlosť monopostu vždy preváži stratégiu. Je tu taká vysoká degradácia pneumatík, že môžete vymyslieť pár vecí so stratégiou, no ak má vaše auto o desatinu lepšie tempo, vždy to preváži nejaké pokusy spraviť niečo inak z hľadiska taktiky,” bagatelizuje túto výhodu Russell. “Určite sa o niečo pokúsime, ale dúfam, že budeme mať rýchlosť na to, aby sme zabojovali s Maxom a Landom. A v skutočnosti si myslím, že máme rýchlosť na to zabojovať o víťazstvo.”

Tento výsledok je pre Mercedes dobrým znamením aj pred nasledujúcimi veľkými cenami. Ďalšie okruhy sa totiž charakterovo podobajú Barcelone. “S týmito vylepšeniami sme odjazdili už tri preteky. Kvalifikovali sme sa na piatom mieste v Monaku, získali sme pole position v Kanade, tu máme tretie a štvrté miesto. Všetko to bolo veľmi tesné, takže je super byť späť v hre.”

Súvisiace články

Diskusia