logo F1online.skF1online.sk

Čakali sme viac, ale auto na to nemalo, zhodli sa piloti Ferrari

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 6. 2024

Čakali sme veľmi vyrovnaný súboj o pole position. Po treťom tréningu to skutočne vyzeralo, že až štyri tímy sa dokážu zmestiť do jednej či dvoch desatín. Ako sa však kvalifikácia blížila do finále, v garáži Ferrari začalo byť všetkým zrejmé, že nie sú tak blízko, ako si spočiatku mysleli.

Môžeme opäť hrať toľkokrát omieľanú hru na to, komu viac vyhovuje jeden či druhý okruh. Ako povedal aj Carlos Sainz, Španielsko nie je najlepším miestom pre monopost SF-24, ale tomu zas mala vyhovovať Kanada a ani tam to Ferrari nezvládlo. Smutnou realitou je, že na barcelonskom okruhu je tento tím až štvrtý najrýchlejší.

S vylepšeniami a nádejnými výsledkami voľných tréningov čakali vo Ferrari viac. Piate a šieste miesto so stratou troch desatín na Norrisa s Verstappenom a mikroskopickou stratou na Mercedesy v druhom rade je jednoducho neuspokojivý výsledok. „Je to sklamanie. Aj keď sme možno nečakali, že budeme na pole position, minimálne sme mali byť veľmi blízko. Sme oveľa ďalej, ako sme očakávali,“ skonštatoval pre televíziu Sky Charles Leclerc.

„Z tohto pohľadu je to teda sklamanie. Na druhej strane, moji inžinieri odviedli skvelú prácu z piatka na sobotu, aby mi pomohli kompletne zmeniť auto a získať v kokpite opäť ten správny pocit. Dnes nám však jednoducho chýbalo tempo. Môžete sa trochu hrať s prvým a druhým sektorom, ale skúsili sme všetko a nefungovalo to,“ dodal Leclerc.

Sainz: Zdá sa, že tieto trate sú našou slabinou

Veľmi podobne sa vyjadril aj jeho tímový kolega Carlos Sainz. Obaja piloti odviedli v sobotu veľmi dobrú prácu a jazdili takmer identické časy. To je dôkaz, že v aute toho veľa nezostalo. Ferrari má jednoducho za sebou stretnutie s realitou a takéto je svedectvo skutočnej výkonnosti červeného monopostu na tejto trati.

„Súperi boli rýchlejší, ako som si myslel,“ povedal Sainz pre britskú televíziu. „Po voľných tréningoch som si hovoril, že by sme mohli bojovať o pole position, ale keď v Q2 všetci zvýšili tempo, videli sme, že nám chýbajú dve desatiny – a dve alebo tri desatiny sú na tejto trati kopa času.“

„Zajazdil som dve slušné kolá a myslím si, že Charles takisto zapísal dve veľmi dobré kolá. V oboch prípadoch sme boli od seba len pár tisíciniek, takže si nemyslím, že sme dnes mohli urobiť oveľa viac,“ dodal Carlos.

Neostáva teda iné, len premýšľať pozitívne. Sainz pripomenul, že predchádzajúce výsledky jeho tímu naznačili, že na trati ako Barcelona sa bude jeho monopost trápiť. „Tento okruh mi pripomína Suzuku a Čínu. Zdá sa, že je to naša slabina, alebo trochu strašiak pre naše auto. Pokúsime sa nájsť viac času,“ sľúbil na záver domáci miláčik.

Súvisiace články

Diskusia