logo F1online.skF1online.sk

Helmut Marko: Problém so simulátorom sa neobjavil prvýkrát

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala29. 5. 2024

Red Bull odchádzal z Monaka ako porazený. Tentoraz nielen, že nevyhral, ale dokonca nepričuchol ani k pódiu. V tíme to pripisujú charakteristikám monopostu aj problémom so simulátorom, na ktorom vraj všetko funguje, len realita sa mu nie a nie prispôsobiť.

Ak Max Verstappen dorazí do cieľa, takmer vždy vyhrá, a keď nie, minimálne dostane fľašu pódiového šampanského. Od štartu sezóny 2022 prechádzal popod šachovnicovú vlajku na horšej ako tretej priečke len štyrikrát. V Monaku sa to stalo zas.

Preteky ovládlo Ferrari a na stupňoch víťazov stálo s McLarenom. “Charles Leclerc bol ako vo svojej vlastnej lige. Ferrari doslova lietalo nad obrubníkmi pri bazéne, bolo mimo dosah,” napísal Helmut Marko v stĺpčeku pre portál speedweek.com.

V čom spočívali problémy Red Bullu, už vieme. “My sme mali s obrubníkmi viac problémov, u nás úradovala kengura. Pred kvalifikáciou sme sa na to celkom dobre adaptovali a predpokladali sme, že Max sa dostane do prvého radu. Samozrejme, keď máte také nervózne auto, aj niekto ako Max môže spraviť chybu.”

“Okrem toho sa snažil vyťažiť čo najviac z prvého sektora, lebo len tam sme boli rýchlejší ako Ferrari. Robil tiež maximum, aby bola jeho časová strata v ostatných sektoroch čo najmenšia,” hodnotil športový poradca červených býkov.

Max Verstappen v kvalifikácii obsadil len šieste miesto, no vzhľadom na problémy v tréningoch to mohlo dopadnúť aj horšie. Prvotné nastavenia absolútne nevyhovovali charakteristikám okruhu v Monaku. Verstappen priznal, že monoposty červených býkov zvyknú mať problémy s obrubníkmi a nerovnosťami dlhodobo, no tentoraz im priťažil ďalší faktor.

“Problémy sa začínajú na simulátore, ktorý nám signalizoval, že auto dobre prechádza cez obrubníky. Jednoducho povedané, simulátor nekorešponduje s realitou,” priznal Marko a nalistoval vo svojom denníku 17. september 2023. “Toto nie je prvá trať, na ktorej by sme mali taký problém. Prvýkrát sa to tak výrazne prejavilo v Singapure. Aj vtedy simulátor vypľul niečo, čo nekorešpondovalo s realitou.”

“Toto je prvá vec, ktorú budeme riešiť,” prisľúbil rakúsky biznismen. “Sme optimisti, že prídeme na to, prečo náš simulátor generuje dáta, ktoré nesedia so skutočnosťou. V Montreale nás však môže čakať ďalší náročný víkend.”

Súvisiace články

Diskusia