logo F1online.skF1online.sk

Christianovi Hornerovi sa zdala stratégia Mercedesu “porazenecká”

Christian Horner a Oliver Mintzlaff
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala27. 5. 2024

Max Verstappen strávil celé nedeľné preteky v zovretí Mercedesov; pred ním George Russell, za ním Lewis Hamilton. Osamotená trojica sa nachádzala v území nikoho, keďže čelo sa odtrhlo a chvost sa nesnažil udržať ani Russellových žalostných časov na kolo. V Red Bulle celkom nepochopili vychádzkové tempo Mercedesu.

George Russell, Max Verstappen a Lewis Hamilton boli po červenej vlajke nútení prezuť na stredne tvrdú zmes. Aby to pneumatiky vydržali až do cieľa, Russell spravil svojim známym vyhliadkovú jazdu po Monaku.

“Nepochopil som stratégiu Mercedesu,” vyjadril sa Christian Horner k Russellovým časom, ktoré boli ešte pomalšie ako časy Charlesa Leclerca. “Boli to nesmierne konzervatívne preteky z Georgeovej strany, pretože sa vzdal tak veľa času na kolo.”

Brit si šetril pneumatiky, čo ukázal v súboji s Maxom Verstappenom. Holanďan ho ani na čerstvej zmesi nedokázal predbehnúť. “Ku koncu pretekov zas išiel rýchlo, no nedávalo to logiku. Nemyslím si, že by to niečo zmenilo, aj tak by nikoho nepredbehli, no boli to veľmi porazenecké preteky, len sa snažili ubrániť piate miesto.”

Keby Carlos Sainz alebo Lando Norris spravili chybu a v niektorej zákrute prišli o pár sekúnd, Russell by z toho nedokázal ani profitovať.

Konzervatívne preteky, ktoré sa ako prvé v histórii pre prvú desiatku skončili presne tak isto, ako sa začali, však pomohli Ferrari zmenšiť stratu v šampionáte o 32 bodov. V Pohári konštruktérov je tak všetko otvorené.

“Myslím si, že áno. Možno nie s Mercedesom, ale Ferrari a McLaren vyzerajú byť silní a nemôžeme ich odpisovať. Je to dlhý šampionát a dnes ukrojili značné množstvo bodov,” pritakáva Christian Horner.

Ferrari je však v konečnom dôsledku tak blízko Red Bullu len preto, že Sergio Pérez sa už prepadol na piate miesto hodnotenia jazdcov. Katastrofálna kvalifikácia či slabé preteky v Imole idú na jeho vrub, no za monacký karambol nenesie zodpovednosť.

“Tá nehoda vyzerala hrôzostrašne. Až mi zovrelo hrdlo, v takej chvíli sa pozornosť obracia na bezpečnosť pilota. Autá sa dajú opraviť a svätožiara odviedla svoju prácu,” okomentoval náraz a odtrhnuté kolesá. “Najdôležitejšie je, že Checo z tejto škaredej nehody odkráčal bez ujmy.”

Šéf Red Bullu ukazuje prstom na Kevina Magnussena, ktorý zabudol vziať rozum do hrsti. “Prekvapilo ma, že to nebolo vyšetrované, pretože to bola veľká nehoda. Kevin mal koleso strčené na vnútrajšku na úseku trate, ktorá sa len zužuje. Čakali by ste, že z toho vycúva. Nezničilo to len Checove preteky a auto, ale aj preteky jeho tímového kolegu. Nebolo to veľmi chytré.”

Súvisiace články

Diskusia