logo F1online.skF1online.sk

Marko: Nesedí nám korelácia simulátora s traťou

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala26. 5. 2024

Sobota v Monaku ukázala, že Max Verstappen tvrdil pravdu, keď hovoril o tom, že problémy monopostu sú konštrukčného charakteru a nedajú sa odstrániť z večera do rána nastaveniami. Podľa Helmuta Marka to nie je všetko. Nesedia ani dáta zo simulátora s traťou.

Red Bull zažil v Monaku podobný piatok ako v Imole, kde ešte po dlhej nočnej šichte Sébastiena Buemiho dokázal nájsť správnu cestu. V továrni červených býkov sa určite veľmi usilovne pracovalo aj tento víkend, no výsledok sa nedostavil. Verstappen sa posťažoval, že jazdiť po Monaku bolo ako jazdiť bez odpruženia.

“Vedeli sme, že Leclerc je tu neporaziteľný. Stále sme však živili nádej, že sa dostaneme do prvého radu,” uviedol po kvalifikácii Helmut Marko, ktorý v piatok vyhlásil, že mu robí starosti len rýchlosť domáceho jazdca a nikoho iného.

Max Verstappen nakoniec lietal v prvom sektore, kde pravidelne získaval dve desatiny na svojich súperov vrátane Leclerca. “V prvom sektore sme boli rýchli, ale stratili sme dve-tri desatiny v prostrednom sektore, takže Max musel v úvodnom sektore všetko riskovať. Nedopadlo to dobre.”

“Štartovať zo šiestej priečky je vytriezvením. Najmä preto, že Sergio vypadol už v prvej časti kvalifikácie. Pre Sergia je veľmi ťažké, ak nie priam nemožné, podávať výkony na rovnakej úrovni ako Max, ale musí byť bližšie. Musíme to analyzovať a zistiť, čo sa pokazilo,” odkázal športový poradca stajne.

Rozsiahlou kontrolou bude musieť prejsť aj simulátor. “Náš hlavný problém nesúvisí s traťou. Korelácia medzi simulátorom a traťou nefunguje. Na simulátore sme cez obrubníky jazdili bez akýchkoľvek problémov, no na trati skáčeme ako kengury. Tu musíme začať. Azda sa na skutočných tratiach opäť vrátime do formy.”

Red Bull si v tejto chvíli nemôže byť istý ani tím, že víkend v Kanade bude bez problémov. Tunajší okruh je tiež dosť hrboľatý.

Súvisiace články

Diskusia