logo F1online.skF1online.sk

Carlos kto? Bolo by hlúpe, keby ste ho nemali na zozname, hovorí Vowles o Sainzovi

James Vowles
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 5. 2024

Nie je to tak dávno, čo sme o Williamse hovorili ako o tíme, ktorý skončil posledný štyrikrát z piatich sezón. Aj v tomto ročníku sa stajňa z Grove zatiaľ krčí bez bodu na predposlednom mieste. Napriek tomu má Williams podľa mnohých dôveryhodných zdrojov našliapnuté k tomu, aby ho v budúcej sezóne reprezentovala špičková jazdecká dvojica Alex Albon – Carlos Sainz.

Zdá sa, ako keby projektu Audi nikto nedôveroval. Továrenský tím nedokázal osloviť najväčšie mená a keby si španielsky pretekár vybral miesto nemeckej automobilky Williams, mnoho by to vypovedalo o prebiehajúcom vývoji v Audi. Aj keď sa to zdá na prvý pohľad neuveriteľné, Carlos Sainz by skutočne mohol zamieriť do Grove.

V Monaku sa tieto dohady nesú padokom ako hlahol poľnice a je pochopiteľné, že s nimi bol konfrontovaný aj boss Williamsu James Vowles. „Carlos kto?“ začal so smiechom v rozhovore pre televíziu Sky.

„Pravda za týmto celým je taká, že zakaždým rokujete s viacerými jazdcami a ja tieto rozhovory nechávam vždy iba medzi jednotlivými skupinami, nie na verejnosti. Ak dodiskutujeme, postaráme sa, aby sa to rýchlo dostalo na svetlo sveta, uvidíte,“ sľúbil Vowles.

Ten na jednej strane pre Sky ironicky poznamenal „Carlos kto?“, ale pre portál RACER zložil španielskemu pretekárovi obrovskú pochvalu a dokonca ho označil za „prírodný živel“. Sympatie tu teda očividne sú, ale nateraz je otázne, či sa premietnu aj do podpisu zmluvy.

„Roky – nehovorím mesiace, ale roky – patrí k absolútnej špičke. Keď sa vrátite až k jeho začiatkom v Toro Rosso, dokázal sa vyrovnať Maxovi; keď sa vrátite k rokom v McLarene, vyrovnal sa Landovi. Existujú všetky dôvody, prečo by ste mali veriť, že je obrovský prírodný živel a bolo by hlúpe od všetkých tímov, keby ho nemali na zozname,“ vyhlásil Vowles, čím nepriamo potvrdil, že aj on stojí v rade potenciálnych záujemcov.

„Aj keď nechcem potvrdiť, s kým rokujeme a o čom rokujeme, bolo by od kohokoľvek hlúpe, keby o ňom neuvažoval ako o súčasti svojej jazdeckej dvojice,“ dodal šéf Williamsu, ktorého vyjadrenia sa určite nebudú čítať ľahko mladíkom ako Logan Sargeant či Andrea Kimi Antonelli.

Od stajne z Grove ako najbližšieho zákazníka Mercedesu sa prirodzene očakávalo, že prejaví záujem o taliansky klenot. Na druhej strane, príležitosť v podobe Carlosa Sainza sa skutočne neobjaví každý deň. „Investovanie do mladosti je súčasťou mojej filozofie, pretože som promoval pred 30 rokmi (James má 44 rokov, takže v skutočnosti promoval asi pred 20 rokmi, pozn. red.) a za ten čas som videl niekoľko neskutočných talentov,“ prehlásil Vowles.

„Musíme to však vyvážiť. Myslím si, že by bolo pre nás obrovskou výhodou, keby sme mali v nasledujúcich rokoch po Alexovom boku odbornosť a skúsenosti. Neznamená to, že nie som otvorený mladším jazdcom; znamená to, že v súčasnosti si náš tím prechádza transformáciou a je obrovskou výhodou, keď máte jednotlivcov, ktorí vedia, ako vyzerá dokonalosť. Alex je jednoznačne jedným z nich a niekto ďalší by bol podľa mňa prínosom,“ prehlásil šéf Williamsu, ktorý tým dal jasne na známosť, že uprednostní skúsenosť pred mladosťou.

Aj keď Vowles chváli Logana Sargeanta, je jasné, že žiadny šéf v F1 by si ho nenechal, keby mohol podpísať zmluvu s Carlosom Sainzom. Okrem toho, americký mladík stále nedoručil potrebné výsledky, aj keď pri súčasnej forme Williamsu – nehovoriac, že Alex Albon dostane vylepšenia vždy ako prvý – môže zažiariť len veľmi ťažko.

„Myslím si, že každý víkend ukáže niečo brilantné. V Imole predviedol skvelý výkon v pretekoch. Vyzeralo to presne tak, ako to má vyzerať. Na druhej strane, v kvalifikácii som od neho potreboval viac. Musíte sa uistiť, že sa udržíte v mantineloch traťových limitov. Tempo však mal,“ povedal Vowles.

„V Loganovi sa skrýva veľmi silný jazdec, ba čo viac, nemá žiadne veľké ego. Je to človek, ktorých chce len tlačiť až na úplné hranice. Verí Williamsu, verí nám a verí v silu našej organizácie. To všetko sú skvelé atribúty. Je výkonný? Áno. Musí to prísť všetko spolu v jednom balíku? Tiež áno,“ dodal Vowles.

Súvisiace články

Diskusia