logo F1online.skF1online.sk

Charles je na míle ďaleko, znie po piatku z Mercedesu

George Russell
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 5. 2024

George Russell sa v posledných týždňoch stal akýmsi neoficiálnym bookmakerom Formuly 1. V Imole pasoval do roly najväčšieho favorita McLaren, ktorý sa podľa jeho slov už dostal na úroveň Red Bullu. V Monaku ho zas zaujal Charles Leclerc, ktorý je po piatku najväčším favoritom mnohých príslušníkov odbornej a laickej verejnosti.

Mercedes sa však v Monte Carle takisto ukázal v dobrej forme. Lewis Hamilton zajazdil v druhom tréningu ako jediný čas, ktorým narušil dominanciu Leclerca. Jeho tímový kolega George Russell naproti tomu bojoval s vlastným autom, ktoré vraj neuveriteľne vibrovalo. Sám pritom netušil, čo spôsobilo tieto problémy.

„Len som sa dotkol bŕzd a celá tá vec sa triasla. Neviem, čo sa tam dialo. Dával som do toho všetko, držal som volant ako gorila, ale auto sa stále triaslo. Na takejto trati potrebujete sebadôveru, takže sme sa radšej rozhodli, že sa sústredíme na pretekové simulácie a zanalyzujeme, o čo išlo,“ povedal po piatku George Russell, ktorý však bol okrem toho spokojný so správaním svojho Mercedesu.

„Auto dnes ukázalo veľmi dobrú výkonnosť, v prvom tréningu sme skončili tretí a popoludní obsadil Lewis druhé miesto. Očividne nám to ide dobre, ale Charles je na míle ďaleko,“ dodal George.

Ten však zostal opatrný pri hodnotení šancí svojho tímu. V súčasnej F1 totiž stačí jedna noc a všetko sa otočí hore nohami. „Vieme, ako rýchlo sa všetko mení. Dnes to však bol určite jeden z našich najlepších piatkov. Také dobré auto sme v Monaku ešte nemali. Je tu teda veľa pozitív, ale všetky tímy v súčasnosti vyvíjajú veľmi rýchlo. Videli sme, že dnešné časy boli oveľa rýchlejšie ako minulý rok,“ povedal Russell, ktorý s nádejou dodal, že v sobotu by sa mohol umiestniť v najlepšej päťke.

Pozitívne naladený bol po piatku aj Lewis Hamilton. V minulých rokoch by to znamenalo, že tento tím bojuje o najvyššie priečky, ale v realite roku 2024 spokojnosť znamená aj umiestnenie v najlepšej šestke. Sedemnásobný šampión ovládol prvý tréning a podľa jeho slov nechal tím dokonalo zabudnúť na monacké trápenie v rokoch 2022 a 2023.

„Určite to bol náš najlepší deň na trati. V aute som mal naozaj pozitívny pocit a veľmi som si to užíval. Tento okruh je skrátka úžasný,“ povedal spokojný Hamilton po prvom dni v Monaku. „Stále máme pred sebou nejaké výzvy pri hľadaní najlepšieho vyváženia, ale vyzeralo to dobre.”

„Prekvapila ma úroveň priľnavosti a reakcie auta. Určite som si jazdu oveľa viac užil ako v posledných dvoch rokoch. V pretekovom tempe však máme rozhodne veľa práce, aby sme sa uistili, že to zvládneme až do cieľa. V kvalifikačných simuláciách je to však určite pozitívne. Nesmieme to stratiť, ale zároveň musíme vylepšiť pretekové tempo a drobenie pneumatík,“ dodal sedemnásobný majster sveta.

Súvisiace články

Diskusia