logo F1online.skF1online.sk

Jablkom sváru novej Concordskej dohody sa stali rozpočtový strop aj materská dovolenka

Monopost Carlosa Sainza na rošte
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 5. 2024

Okrem nových technických pravidiel nám chýba aj nová komerčná dohoda. Po roku 2025 sa končí nielen súčasný cyklus technických predpisov, ale tiež Concordská dohoda medzi Formula One Group, tímami a FIA. Ako to už pri uzatváraní dohôd býva, nepanuje konsenzuálna zhoda. Podľa správ médií sa však dočkáme niekoľkých zásadných zmien.

Tie najdôležitejšie sa týkajú rozpočtového stropu. Podľa názoru Formuly 1 a tímov sa táto novinka osvedčila a k rušeniu obmedzení určite nedôjde. Na stole sú však niektoré podstatné zmeny, ktoré zrejme potešia fanúšikovskú i odbornú obec.

V súčasnosti je rozpočtový strop nastavený na 135 miliónov dolárov, ale existuje množstvo podstatných výnimiek, ktoré tímy nemusia započítavať do tejto sumy. Najväčšie problémy v doterajšej histórii finančných obmedzení sa netýkali ani tak kontroverzie Red Bullu, ktorý v roku 2021 prekročil strop, ale skôr kapitálových investícií. Ukázalo sa totiž, že investovanie je pod rozpočtovým stropom nesmierne zložité a malé tímy sa zasekli so starým vybavením bez možnosti ho modernizovať.

To by sa malo po roku 2026 zmeniť, aj keď je otázka, či zmena nezájde priďaleko. Podľa informácií portálu Motorsport.com sa v rámci novej Concordskej dohody uvažuje o zvýšení rozpočtového stropu až na 220 miliónov dolárov, ale zaradí sa doň množstvo položiek, na ktoré sa v súčasnosti vzťahuje výnimka a tímy ich nemusia vysvetľovať kontrolórom FIA.

„Napríklad niektoré z kapitálových výdavkov sa zaradia do celkového rozpočtového stropu, aby sa tímom umožnilo vo väčšom investovať, ak chcú,“ píše Motorsport.com. Tento portál uvádza ako príklad jedno trochu kuriózne „jablko sváru“, ktoré sa týka najmä žien v motoršporte.

Aj v tomto prípade ide o presun určitej skupiny výdavkov, na ktoré sa v súčasnosti vzťahuje výnimka, pod rozpočtový strop. „Hlavne zahrnutie materskej dovolenky vyvolalo určité obavy. Tímy sa v súčasnosti s pekelným sústredením usilujú, aby neplytvali peniazmi, ktoré môžu použiť na zlepšenie výkonnosti,“ uvádza britský portál.

„Toto ich však môže odradiť od zamestnania žien. Ak by si totiž zamestnankyne alebo zamestnanci zobrali platenú materskú dovolenku, tímy by museli medzitým zamestnať náhradu, čo by celkovo spôsobilo dodatočné náklady,“ uviedol Motorsport.com.

Pravidlá v súčasnosti hovoria jasne, že jednou z výnimiek v rámci rozpočtového stropu sú aj „všetky výdavky na odmeny súvisiace s materskou dovolenkou, otcovskou dovolenkou alebo dovolenkou z dôvodu osvojenia (spolu so súvisiacimi príspevkami zamestnávateľa na sociálne zabezpečenie)…“

Podobne sú na tom aj také príjemné záležitosti ako vianočné večierky. Tie sú vo Formule 1 vyhlásené a platí to aj po roku 2021. Dôvodom je však v prvom rade skutočnosť, že nespadali do rozpočtového stropu. Na zábavné akcie so zamestnancami totiž tímy môžu použiť až milión dolárov a nemusia sa starať o rozpočtový strop. Keby sa to zmenilo, myslíte si, že by nejaký tím zorganizoval večierok, alebo peniaze radšej investuje do vývoja auta?

Riešenie je však po ruke. V rámci vyjednávaní je na stole možnosť, že položky ako materská či večierky sa vrátia medzi výnimky, ale podľa Motorsport.com to bude znamenať pokles rozpočtového stropu na 215 miliónov dolárov.

Súvisiace články

Diskusia