logo F1online.skF1online.sk

Pat Symonds opúšťa post technického riaditeľa F1. Kariéru však možno nekončí

Pat Symonds
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 5. 2024

Po Adrianovi Neweym máme na titulných stranách ďalšiu konštruktérsku legendu F1. Svoje súčasné zamestnanie opúšťa technický riaditeľ celej Formuly 1 Pat Symonds. Jeden z tvorcov pravidiel na roky 2022 a 2026 čoskoro oslávi 71. narodeniny a je otázne, či sa odoberie na odpočinok, alebo bude pokračovať v kariére.

Symonds pracuje pre F1 od roku 2017 a už vtedy patril v padoku k najskúsenejším mužom. Svoju kariéru začal ešte v 80. rokoch v Tolemane a pokračoval v tíme aj po jeho predaji do rúk rodiny Benettonovcov, ktorý spolu s Rossom Brawnom, Rorym Byrnom a Michaelom Schumacherom pretvoril na majstrovský celok.

Na tento úspech nadviazal aj v ére Renaultu s Fernandom Alonsom, ale toto obdobie nebolo len samé slnko a dúha. Nelson Piquet junior totiž označil Symondsa a šéfa tímu Flavia Briatoreho za strojcov aféry Crashgate na Veľkej cene Singapuru. V júli 2013 sa vrátil k práci „na plný úväzok“ v F1 ako technický riaditeľ Williamsu a od marca 2017 pracoval ako technický riaditeľ celej Formuly 1.

V tejto funkcii prispel k vytvoreniu novej generácie technických pravidiel pre rok 2022 a podieľal sa tiež na predpisoch pre rok 2026. Tie sú už takmer hotové a oficiálne budú predstavené budúci mesiac, takže je pomerne pochopiteľné, ako píše portál Motorsport.com, že „Symonds sa už pred časom rozhodol ukončiť svoje pôsobenie v organizácii F1“.

„Aj keď ešte nevyšlo oficiálne oznámenie, podľa našich informácií boli zamestnanci v pondelok oboznámení s touto správou. Symonds s okamžitou platnosťou odišiel na platenú dovolenku. Očakávalo sa, že dokončenie nových pravidiel pre rok 2026 bude ideálnym okamihom na ukončenie Symondsovho pôsobenia v F1. O jeho odstúpení sa diskutovalo už dlhší čas,“ uviedol portál Motorsport.com.

Keďže Pat oslávi v júni 71. narodeniny, očakávali by ste, že sa vydá na odpočinok a opustí prácu na plný úväzok. To však podľa dostupných informácií nie je vôbec isté. Už len samotná správa, že odchádza na povinnú dovolenku (podobne ako v súčasnosti napríklad Adrian Newey), naznačuje, že možno nekončí.

Jeho skúsenosti, najmä pri tvorbe nových pravidiel pre rok 2026, by rozhodne ocenil nejeden tím. „Povinná dovolenka nenaznačuje, že sa chystá odísť z F1 a nemá v úmysle sa presunúť inam,“ uviedol Motorsport.com.

Súvisiace články

Diskusia