logo F1online.skF1online.sk

Albon rokoval s „pár tímami“, ale nakoniec si vybral ten, ktorý mu „najviac vyhovuje“

Alex Albon
© X/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 5. 2024

Najväčšou novinkou tohto týždňa je zotrvanie Alexa Albona vo Williamse. Britsko-thajský pretekár podpísal s tradičnou britskou stajňou novú zmluvu, ktorá ho prenesie až do nového cyklu pravidiel v roku 2026. Očakávalo sa, že po skvelej minuloročnej sezóne Alex výrazne prehovorí do tohtoročného diania na prestupovom trhu, ale aj keď priznal rokovania s konkurenciou, nakoniec sa rozhodol zotrvať vo Williamse.

Mnohí ho videli v Mercedese, Ferrari alebo dokonca v Red Bulle, ale Albon nakoniec zostane vo Williamse, ktorý v tomto roku nebodoval a takmer nestihol predsezónne testy. Je trochu prekvapujúce, že po ňom nesiahol niektorý z lepších tímov, najmä vzhľadom na veľký počet voľných sedačiek. Aj keď Alex priznal rokovania s konkurenciou, nakoniec ho žiadna ponuka neoslovila.

„Nepoviem, s ktorými tímami som hovoril, ale bolo ich pár,“ povedal novinárom Albon po príchode do Imoly. „Nevyhnutne som sa rozhodol podľa toho, ktorý tím mi bude najviac vyhovovať; a bol to Williams.“

„Mal som veľa času na zohľadnenie všetkého. Zdá sa, že v súčasnosti je to na trhu o vyčkávaní a každý svoje rozhodnutie odkladá a odkladá. Ja som to však chcel uzavrieť, podpísať a sústrediť sa skôr na budúcnosť s tímom,“ dodal Albon.

Nelákala ho však vidina väčšieho tímu? Veď Red Bull a Mercedes stále majú po jednej voľnej sedačke a na trhu sa skutočne môže stať čokoľvek. Aj keby Albon pre tieto tímy nebol primárnou voľbou, stále mohla situácia na trhu dostať nečakaný spád. „Nie, tu ide o cestu. Myslím si, že pri pohľade na všetky tie ‚ak‘, ‚ale‘ a ‚možno‘ vidíte všetky premenlivé okolnosti, najmä v popredných tímoch. V Mercedese je len jedno voľné miesto a muselo by sa toho udiať naozaj veľa,“ povedal rodák z Londýna.

Zdá sa teda jasné, že pre Alexa bol prioritou Williams a malá šanca na sedačku v top tíme znamenala, že radšej bude pokračovať v ceste so svojím súčasným zamestnávateľom. V Grove vlani ukázali záblesky zlepšenia. Aj keď tento ročník je skôr trápením, Albona to neodradilo.

„Poznám tím a poznám jeho ľudí. Verím tomuto projektu, verím Jamesovi a verím predstavenstvu. Stanovili sme si oveľa vyšší strop, než ukazujeme pri súčasných výkonoch. Keď sa pozriem na to, čo by Williams mal dosiahnuť v najbližších rokoch, je to vyššie než tímy, s ktorými v súčasnosti súperí,“ vyhlásil sebavedomo Albon.

Súvisiace články

Diskusia