logo F1online.skF1online.sk

Andrea Stella je prototyp pokorného šéfa. Prvé povýšenie ani neprijal, prezradil Brown

Lando Norris, Oscar Piastri a Andrea Stella
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala15. 5. 2024

Keď pred rokom Andreasa Seidla na poste šéfa McLarenu nahradil Andrea Stella, mnohí mohli mať otázky, či je to správna voľba. Dnes sa to potvrdzuje a výmenu kvituje aj generálny riaditeľ Zak Brown. Z Andreu Stellu sa vykľul skutočne ukážkový boss nielen po profesionálnej, ale aj ľudskej stránke.

Stella je ukážkou toho, ako sa dá vo Formule 1 postupe vypracovať až na najvyššie priečky. V roku 2000 začínal ako výkonnostný inžinier testovacieho tímu Ferrari, no postupne šplhal po kariérnom rebríčku. Odvtedy bol napríklad výkonnostným inžinierom Michaela Schumachera, Kimiho Räikkönena, následne pretekovým inžinierom Räikkönena a Fernanda Alonsa.

V roku 2015 sa pripojil k McLarenu ako operačný riaditeľ, no už o tri roky dostal možnosť stať sa šéfom stajne. Ukázalo sa však, že Stella nie je jedným z tých, ktorí bažia po moci a za každú cenu chcú všetkých úkolovať.

“Mal pocit, že v tom čase nebol pripravený, tak sme ho nepovýšili,” prezradil v podcaste Beyond the Grid Zak Brown, ktorý však Stellu presvedčil, že by si zaslúžil vyššiu stoličku. Stal sa z neho riaditeľ stajne pre výkonnosť. “Nechcel byť povýšený, ale potom dostal dôležitejšiu úlohu.”

Na začiatku sezóny 2023 sa McLaren rozhodol pre reštrukturalizáciu a keď Stella dostal ďalšiu ponuku, opäť ho najskôr zaujímalo, či bude dostatočne dobrým šéfom. “Aj keď sme ho vlani o tomto čase šli povýšiť a volal som mu, nedostal som okamžité ‘áno’. Povedal, že musí popremýšľať. On premýšľa a je dosť hĺbavý.”

“Dokonca aj vtedy ma žiadal, aby som mu povedal viac. Aby som mu povedal, v čom bude podľa mňa dobrý,” pokračoval jeden z tvorcov úspechu McLarenu. “On sa pozerá do zrkadla a sám seba sa spytuje, čo sú jeho silné a slabé stránky. V roku 2018 mal pocit, že nie je pripravený. Ja si myslím, že pravdepodobne bol, ale teraz sa ukázalo, že už rozhodne je.”

Stella pomohol priviesť McLaren k druhému víťazstvu od roku 2012 a môže mu pomôcť získať ešte lepšie výsledky vďaka svojmu štýlu riadenia stajne. “Andrea vedie príkladom; svojou ohľaduplnosťou, komunikáciou, transparentnosťou. Nie je politický, ale je tímový hráč. Nikto nepracuje tvrdšie ako Andrea. Načúva ľuďom, vypočuje si ich perspektívu. Všetkých prizval na palubu.”

“Veľmi dobre komunikuje svoje rozhodnutia. Nezaujíma ho nič iné, len výkony, takže ho nerozptyľujú mnohé ďalšie aktivity ako iných šéfov tímov. On chce skrátka pretekať,” opísal Stellov manažérsky štýl Brown.

“Je veľmi pokojný. Chce byť na každom jednom debriefingu, pretože to prináša výkon a zároveň nás skoncentruje. Keď to všetko dáte dokopy, dostanete úžasného lídra,” zasypal Stellu chválou. “Celé vedenie odvádza fantastickú prácu a je príkladom rovnako, ako to Andrea robí v našom pretekárskom tíme. Andrea využíva slovné spojenie ‘majstrovský materiál’ a všetci ľudia sa na svojich oddeleniach snažia tomu priblížiť, čo poháňa náš tím.”

Súvisiace články

Diskusia