logo F1online.skF1online.sk

Vasseur skladá tím snov: Hamiltonov príchod som mal už dlho v hlave

Frédéric Vasseur
© SF Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala15. 5. 2024

Frédéric Vasseur sa stal šéfom tímu len pred rokom, no už teraz vidieť zmeny a na obzore ďalšie posily. Francúzsky manažér postupne pretvára taliansku stajňu na svoj obraz tak, ako si to vysníval už dávnejšie. Súčasťou toho je aj angažovanie Lewisa Hamiltona, od ktorého má vysoké očakávania.

Len pred pár dňami Ferrari oficiálne potvrdilo príchod Jeroma D’Ambrosia a Loïca Serru z Mercedesu. A zatiaľ čo D’Ambrosio prišiel po vlastnej žiadosti opustiť Mercedes, Serra je jedným z ľudí, ktorých si Frédéric Vasseur doslova vyhliadol a prilákal do Maranella.

Podobné to bolo s Lewisom Hamiltonom, prezradil v rozhovore pre La Repubblica Frédéric Vasseur. Zaujímavosťou je, že rokovania o zmluve medzi Ferrari a Hamiltonom prebehli veľmi hladko. “Pravdupovediac to vôbec nebolo ťažké. Mal som to v hlave už celé veky,” prezradil šéf talianskeho tímu. “Tento rok bol na to správny čas z viacerých dôvodov vrátane toho, že on mal možnosť odísť z Mercedesu, my sme mali voľnú sedačku a dobre spolu vychádzame. Hviezdy tomu boli naklonené. Myslím si, že je to dobrá príležitosť preňho aj pre nás.”

Množstvo fanúšikov Ferrari zazlieva, že sa rozhodlo vymeniť Carlosa Sainza za Lewisa Hamiltona, ale Vasseur je presvedčený, že vie, čo v tejto chvíli jeho stajňa potrebuje, aby sa priblížila k majstrovským titulom.

“Hamilton prinesie do systému nový vietor,” vysvetľuje jeho angažovanie Vasseur. “Poznám jeho profesionalizmus. Netvrdím, že by naši jazdci takí neboli, ale Lewis má na veci iný pohľad a my z toho môžeme profitovať. Spolu s Fernandom Alonsom sú najskúsenejší v poli, je tiež najdekorovanejší a má najviac skúseností s tým, ako vyhrať šampionát.”

Scuderii sa skúsenosti s vyhrávaním šampionátov zídu ako soľ, veď od posledných titulov uplynuli pomaly dve dekády. “Na trati určite ukáže svoju rýchlosť, ale to nie je všetko. Prinesie svoje vedomosti aj mimo monopostu, ako pristupovať k víkendu. On je človek, ktorý vie, ako dostať tím pod tlak s cieľom dosiahnuť excelentné výsledky. Bude nás to výrazne ťahať vpred. V každom prípade si musíme uvedomiť, že teraz už hľadíme na detaily. Každý jeden detail či prínos môže byť rozdielový.”

Prestup Lewisa Hamiltona musel tvrdo doľahnúť na šéfa Mercedesu Tota Wolffa, ktorý so sedemnásobným majstrom sveta držal pri každej príležitosti. Keďže bol aj Vasseurovým veľmi dobrým kamarátom, vyvstala otázka, či ním ešte stále je…

“Nie, stále máme dobrý vzťah,” ubezpečil Vasseur, ktorý bol svedkom Tota Wolffa na svadbe v roku 2011. “Keď som pred desiatimi rokmi prišiel do Formuly 1, vedeli sme, že raz sa z nás môžu stať v niektorých otázkach súperi. Pre osobný vzťah by to bol problém, ale pravdou je, že sme nikdy neboli priamymi rivalmi. Vlani sme na trati zažili prvý spoločný súboj, ale vždy sme sa snažili oddeliť biznis od súkromia. Nebýva to jednoduché. V tomto športe sa to obtiažne oddeľuje.”

Súvisiace články

Diskusia