logo F1online.skF1online.sk

Príliš mladý na F1? Verstappen nesúhlasí so systémom FIA

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala13. 5. 2024

Niektoré rekordy Maxa Verstappena už majú garantované to, že ich nikdy nikto neprekoná — alebo aspoň za predpokladu, že FIA nezmení svoje pravidlá, ktorá bránia jazdcom mladším ako 18 rokov pretekať v kráľovnej motoršportu. Holandský jazdec prezradil, že by bol predsa len za úpravu podmienok vstupu do F1.

Max Verstpapen je najmladším účastníkom veľkej ceny F1, keď do nej zasiahol už vo veku 17 rokov a 166 dní. Svoj prvý postup do Q3 získal o trinásť dní neskôr a hneď na nasledujúci deň aj prvé majstrovské body.

Dnes sa od Andreu Kimi Antonelliho očakáva, že by mohol Maxa Verstappena napodobniť, no bránia mu v tom pravidlá. Aby totiž splnil podmienky udelenia superlicencie, nestačí mu nazbierať 40 bodov v nižších sériách, nestačí mu stráviť aspoň dve sezóny v monopostoch, nestačí mu splniť nič z podmienok FIA, ak nedovŕši 18 rokov.

Aj z tohto dôvodu niekto — zrejme Mercedes alebo Williams, hoci ani jeden tím sa k tomu nechce priznať — požiadal FIA o udelenie výnimky, aby Antonelli mohol pretekať už pred 25. augustom, keď sa stane dospelým.

“Toto pravidlo bolo zavedené kvôli mne, no v konečnom dôsledku nebráni tomu, čo má byť jeho účelom,” vyhlásil pre holandské médiá Max Verstappen. FIA sa zavedením superlicenčného bodovacieho systému snaží zabrániť tomu, aby do kráľovnej motoršportu prichádzali nepripravení a nekvalitní jazdci.

Antonelli je však považovaný za generačný talent. Skutočne v jeho prípade spravia tri mesiace taký rozdiel? Max Verstappen prichádzal do efjednotky veľmi mladý a “na skúšku” pretekal aj Kimi Räikkönen, ktorého schopnostiam FIA príliš nedôverovala vzhľadom na pomerne krátku prípravu.

“Nejde konkrétne oňho. Môže však zabrániť niektorým talentom rýchlo sa dostať do Formuly 1, pretože najskôr musia nazbierať tých 40 bodov. Ja nie som veľký fanúšik celého tohto systému,” vyhlásil Verstappen, “FIA si myslí, že je dobrý, ale ja by som bol radšej bez neho.”

“Ak má niekto 17 alebo 18 rokov a možno nazbieral 20 bodov, ale je veľmi rýchly, prečo sa nedokáže dostať do Formuly 1?” kladie si otázku, na ktorú však už neposkytol odpoveď. Na ňu by mala odpovedať FIA.

Súvisiace články

Diskusia