logo F1online.skF1online.sk

Verstappen: Radšej vyhrávam preteky s dvadsaťsekundovým náskokom ako po tesnom súboji

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 5. 2024

Po skončení dominancie Mercedesu sa Formula 1 ocitla v ďalšom období nadvlády jedného tímu a jedného jazdca. Keďže Max Verstappen nemá proti sebe tímového kolegu, ktorý by ho dokázal vyzvať, užíva si nevídanú jazdu. Aj keď začiatkom roka 2024 vidíme niekoľko náznakov, že rošt sa nám opäť vyrovnáva, na Verstappenovi ako najväčšom favoritovi sezóny to nič nemení.

Ten veľmi dobre vie, aké to je, keď musíte tvrdo bojovať o úspech. Jeho prvé roky v Red Bulle priniesli nemálo trápenia s motorom Renault a potom v sezóne 2021 prišla extrémne vyrovnaná bitka o titul. Od ročníka 2022 však už máme na trati v podstate len jedno auto.

Pre britskú televíziu Sky počas víkendu v Miami Verstappen povedal, ako najradšej víťazí. „Musí to byť minimálne dvadsať sekúnd,“ zvolal Max s úsmevom. „Vo svojej kariére som už zviedol množstvo vyrovnaných súbojov. Preto si viac užívam, keď sa nám podarí dokonalo trafiť nastavenie a sme si stopercentne istí, že môžeme vyhrať s veľkým náskokom.“

„Samozrejme, fanúšikovia niečo také asi nechcú počuť. Som len úprimný, chápete. Som tu, aby som vyhral; som tu, aby som sa stal strojcom vlastného úspechu,“ dodal Max.

V posledných mesiacoch sa veľa špekulovalo o jeho ďalšej budúcnosti. Ako však vidíme aj zo slov vyššie, najdôležitejšie je rýchle auto. Red Bull sa teda nateraz nemusí obávať o svoju najväčšiu hviezdu, ktorá podľa vlastných slov dosiahla v kariére všetko.

„Vo Formule 1 už nemám ciele, ktoré by som chcel dosiahnuť. V F1 je to pre mňa o tom, aby som sa pokúsil zostať tam, kde som teraz a vyhral toho ešte viac. Už som dosiahol všetko, čo som v tomto športe chcel dosiahnuť,“ povedal Verstappen, ktorý však má veľké ambície mimo F1. „Chcem vyskúšať všetky najrôznejšie kategórie mimo Formulu 1. Rozhodne tu teda nezotrvám do štyridsiatky.“

To všetko však ešte neznamená, že by mu bolo jedno, aké sú jeho súčasné výsledky. „Samozrejme, že ma rozčuľuje, keď sme niečomu mohli zabrániť. Ak by ma to nerozčuľovalo, znamenalo by to, že je mi to jedno. Keď vám na tom nezáleží, už do toho nedávate 100 percent. Myslím si, že práve vtedy si začnete klásť otázky, či to ešte chcete,“ hovorí Verstappen.

„Rád vyhrávam, páči sa mi byť na čele a rád pracujem so všetkými tými skvelými ľuďmi v našom tíme. Vždy sa snažím dostať čo najbližšie k dokonalosti. Myslím si, že práve to ma skutočne motivuje,“ dodal Max.

Súvisiace články

Diskusia