logo F1online.sk

Pérez na štarte takmer spláchol celé čelo: Bolo to tesné

Sergio Pérez a Max Verstappen
© FOM/Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 5. 2024

Najšťastnejším mužom v Miami v skutočnosti nebol Lando Norris po dobre načasovanom safety care a prvom víťazstve v kariére, ale Sergio Pérez, ktorého delili centimetre od poriadnej hanby. Na štarte to poslal do prvej zákruty na vnútornú stranu, ale na špinavej časti trate absolútne neodhadol vzdialenosť a svoju sebadôveru na brzdách. Napriek fádnemu výkonu sa však teší zo štvrtého miesta, ktorý je po takom výkone malým víťazstvom.

Komentátor televízie Sky a bývalý pilot Martin Brundle to v priebehu víkendu zopakoval niekoľkokrát: prvá zákruta je oveľa užšia, než sa zdá. V priebehu víkendu si to však nevzali k srdcu dvaja z najskúsenejších borcov na rošte, najprv v sobotu Lewis Hamilton verný filozofii Ayrtona Sennu „videl medzeru a išiel do nej“ a potom sa v nedeľu pokúsil Sergio Pérez o možno najoptimistickejší manéver celej svojej kariéry.

Spomínate si ešte na Veľkú cenu Maďarska v roku 2021, keď Valtteri Bottas predviedol na štarte ultimátnu tímovú prácu a na mokrej trati zostrelil oboch pilotov Red Bullu aj Landa Norrisa? Tak Sergio Pérez bol v Miami blízko blízučko k tomu, aby ho napodobnil, len miesto hlavných konkurentov by zostrelil vlastného tímového kolegu, ktorý po pretekoch neveril vlastným očiam, keď videl, ako blízko bol od vypadnutia z pretekov.

„V prvom rade treba povedať, že som mal veľmi dobrý štart, kým Charles odštartoval naozaj zle,“ začal Pérez svoju rozpravu o úvode VC Miami. „Mimo ideálnej stopy nebola žiadna priľnavosť a zablokoval som pneumatiky. Takmer som zostrelil Maxa. Musel som pustiť brzdový pedál a stratil som pozíciu v prospech Oscara.“

„Bolo to nešťastné. Dnes sme sa však po rýchlostnej stránke trápili. Nedokázali sme z auta dostať potrebné tempo. Musíme na tom zapracovať a pochopiť, prečo sme mali problém. Bolo to tesné. Keď som videl, ako je blízko, pustil som brzdu a radšej som išiel rovno. Nakoniec som tam teda stratil,“ povedal Pérez, ktorý však berie prepad nižšie všetkými desiatimi.

Mexičan nakoniec skončil štvrtý, keď komisári potrestali Carlosa Sainza za kontakt s Oscarom Piastrim. Po takom nevýraznom výkone to je skutočne skvelých dvanásť bodov pre Checa. Ten po pretekoch pripomenul, že podobne ako v Austrálii nebol jeho Red Bull najrýchlejší monopost na trati.

„McLaren bol veľmi silný už v kvalifikácii. Myslím si, že si to trochu pokazili, keď neprinútili mäkké pneumatiky, aby správne fungovali. Podľa mňa však boli tento víkend najrýchlejší, kým my sme trochu zaostávali. Lando ma na konci prvého stintu dostal pod veľký tlak,“ skonštatoval Pérez.