logo F1online.sk

Oficiálne! Nico Hülkenberg sa upísal Audi

Nico Hülkenberg
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 4. 2024

Kariéra Nica Hülkenberga vo Formule 1 sa zdala byť na konci. Dokázal si však vybojovať šancu v Haase, ktorú poriadne chopil za pačesy a odmenou mu je príležitosť v továrenskom tíme Audi. Nemecká automobilka chce svojich pilotov v Sauberi už v roku 2025 a prvého už oficiálne oznámila.

Nemecký pretekár aj v tejto sezóne ohromuje svojimi výkonmi, keď bodoval trikrát z piatich veľkých cien a vo veku 36 rokov zažíva druhý vrchol kariéry. Pre nemecké Audi je nemecký pretekár pochopiteľnou voľbou a v médiách bol Hulk dlhodobo spájaný práve s novým továrenským tímom.

Jeho šéf Andreas Seidl vraj chce mať jasno o jazdeckom zložení čo najskôr. Hovorilo sa, že Carlos Sainz dostal od Audi ultimátum, aby sa rozhodol do konca apríla. Nuž, ak takúto podmienku predložil aj Hülkenbergovi, tak ten nezaváhal.

Ako sa dalo očakávať, Nico podpísal viacročný kontrakt, keďže to je nevyhnutnosť vzhľadom na príchod Audi do F1 až v roku 2026. Rodáka z Emmerichu tak čaká rok v Sauberi pred oficiálnym príchodom nemeckej automobilky do Formuly 1.

„Rád by som sa Nicovi poďakoval za jeho prínos pre tím počas jeho pôsobenia – bol skvelým tímovým hráčom a spolupráca s ním nás bavila,“ povedal šéf tímu Haas Ajao Komacu. „Jeho skúsenosti a spätná väzba pre nás boli neoceniteľné pri zlepšovaní našej celkovej výkonnosti – to sa prejavilo v jeho kvalifikačných i pretekových výkonoch s monopostom VF-24.“

„V tejto sezóne nás ešte čaká veľa pretekov a my sa tešíme, že budeme môcť aj naďalej využívať jeho podnety po zvyšok ročníka 2024,“ dodal Komacu.

Z tejto správy určite nemajú veľkú radosť Valtteri Bottas a Kuan-jü Čou, ktorí nijak neskrývajú svoju túžbu preklenúť svoju kariéru vo Formule 1 až do príchodu Audi. Budúcnosť oboch je teraz značne neistá. Audi naďalej presviedča Carlosa Sainza, ktorému vraj predložilo veľmi lukratívnu ponuku. Španielsky pretekár si však necháva otvorené možnosti na prestup do Mercedesu alebo Red Bullu.

Naproti tomu Haas poškuľuje po britskom mladíkovi Oliverovi Bearmanovi, ktorý ohromil ako náhradník na Veľkej cene Saudskej Arábie. Bottas, Čou a súčasný pilot Haasu Kevin Magnussen by taktiež určite nepohrdli miestom v americkom tíme.

„Nie je jasné, kto bude Hülkenbergovým tímovým kolegom v Sauberi v roku 2025, pričom sa zdá byť čoraz menej pravdepodobné, že v tíme zostane niektorý zo súčasných jazdcov. Sainz zostáva kľúčovým cieľom, ale predpokladá sa, že Španiel chce ešte počkať, kým sa v nasledujúcich týždňoch vyjasní situácia v iných tímoch,“ napísal magazín Autosport.