logo F1online.sk

Za škody sme museli zaplatiť z vlastného vrecka, hovorí Rosberg o nehodách s Hamiltonom

Lewis Hamilton a Nico Rosberg
© Wikimedia Commons
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 4. 2024

Prístup, ktorý by takého Logana Sargeanta priviedol na mizinu. Znie to až neuveriteľne, ale podľa Nica Rosberga museli s Lewisom Hamiltonom zaplatiť za škody, ktoré spôsobili pri svojich vzájomných nehodách. Taký Günther Steiner by takýto prístup určite uvítal, ale ak je to pravda, je namieste otázka, prečo tím s rozpočtom vo výške stámiliónov eur núti svojich jazdcov, aby platili za nehody, ktoré sú súčasťou Formuly 1.

Žiadať od jazdca, aby z vlastného vrecka zaplatil za zničené auto, je niečo podobné, ako chcieť od hokejistu, aby si sám kúpil hokejku, keď nejakú zlomí v snahe streliť gól. Mercedes pod vedením Tota Wolffa však zvolil presne takýto prístup a podľa Nica Rosberga museli s Lewisom Hamiltonom zaplatiť z vlastných peňazí za škody, ktoré spôsobili pri vzájomných kolíziách. Tímu to umožnila veľmi špecifická klauzula v zmluvách ich jazdcov, podľa ktorej boli povinní zaplatiť za škodu spôsobenú kolíziou s tímovým kolegom.

„Keďže sme sa s Lewisom zrazili, tím nás prinútil, aby sme zaplatili za škody z vlastného vrecka,“ prehlásil Rosberg pre podcast Business of Sport. „Museli sme podpísať zmluvu, podľa ktorej ak havarujeme, tak bez ohľadu na to, kto zavinil nehodu, zaplatíme za škody.“

Aj keď si môžete povedať, že piloti Formuly 1 zarábajú ťažké milióny a nemal by to byť žiadny problém, ich bohatstvo je hotová kvapka v mori v porovnaní s tímom ako Mercedes, ktorý sa teší podpore jednej z najväčších automobiliek na svete.

„Pamätám si, koľko som musel zaplatiť. Po jednej z nehôd to bolo 360-tisíc libier,“ povedal Rosberg. „Veľmi to bolelo. Odvtedy sme si dali veľmi dobrý pozor, aby sme už nehavarovali.“

To však nie je ani zďaleka všetko. Podľa Nicových slov mal jeho tím v juniorke úplne rovnakú politiku. Jeho otec, ktorý je nielen bývalý majster sveta, ale tiež úspešný podnikateľ, si vraj musel zobrať pôžičku, aby vyrovnal dlh za zničené auto po nehode svojho syna v šampionáte GP2.

„Keď mi na účet prišlo prvých 80-tisíc od Williamsu (v roku 2006, pozn. red.), okamžite som o ne prišiel, pretože môj otec si vtedy vzal pôžičku, aby zaplatil za škodu, ktorú som spôsobil pri svojej nehode vo Formule 2. Pri havárii som zničil predné krídlo a celú prednú časť monopostu. Stálo ma to 80-tisíc libier,“ vyhlásil Rosberg.

„Otec nechcel financovať moju kariéru. Veľmi sme sa snažili, aby všetky výdavky pokryli sponzori, ale to už nezahŕňalo jednu veľkú nehodu, ktorá si vyžiadala bankovú pôžičku. Moja prvá výplata tak išla na náhradu škody,“ dodal Nico.