logo F1online.sk

Hülkenberg po “bezchybných pretekoch” vyrovnal nechcený rekord Andreu de Cesarisa

Nico Hülkenberg
© X/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala23. 4. 2024

Nico Hülkenberg vo Formule 1 nemal šťastnú ruku na výber tímov, čo sa odráža aj na jeho štatistikách. Aj keď v Číne podal sympatický výkon a svoj Haas dotiahol na body, nijako mu to nepomohlo zbaviť sa nechceného rekordu, ktorý drží už takmer sedem rokov. Ba čo viac, teraz sa k nemu pridal ďalší.

Veľká cena Číny bola pre Nica Hülkenberga už 208. súťažným víkendom v kariére F1. Keďže ešte nikdy nestál na pódiu, je aj suverénnym držiteľom rekordu v počte odjazdených pretekov bez trofeje. Na druhom mieste je Adrian Sutil (128 pretekov) a na tretej priečke sa drží Pierluigi Martini (118).

Ak pilot za viac ako stovku veľkých cien nezíska ani jedno pódium, spravidla sa vo Formule 1 oveľa dlhšie ani neudrží. Hülkenbergovi sa to však darí a tak sa dostal na čelo ďalšej štatistiky. Z nemeckého jazdca je najskúsenejší pilot bez zisku víťazstva.

O prvú priečku sa zatiaľ delí s Andreom de Cesarisom, ktorý vo svojej kariére získal päť pódií, no rovnako ako Hülkenberg absolvoval 208 veľkých cien bez víťazstva. Nikto vo Formule 1 nepôsobil dlhšie, ak by nedokázal vyhrať aspoň jedny preteky.

208 – Andrea de Cesaris, Nico Hülkenberg
183 – Nick Heidfeld
179 – Romain Grosjean
168 – Kevin Magnussen
158 – Martin Brundle
148 – Lance Stroll

Zatiaľ čo Kevin Magnussen v nedeľu dostal desaťsekundový trest za vyradenie Júkiho Cunodu, Nico Hülkenberg získal pre svoj tím štvrtý z piatich bodov tejto sezóny. Haas si jeho zásluhou upevnil siedme miesto v šampionáte a opäť sa trochu priblížil Racing Bulls.

“Z mojej strany to boli bezchybné a čisté preteky,” uviedol Nico Hülkenberg po zisku desiatej priečky. “Myslím si, že v podaní tímu to boli dobre zmanažované a dobre kontrolované preteky. Je to pozitívne a ja sa z toho veľmi teším. Získali sme ten bod, ktorý bol dnes na dosah.”

Rodák z Emmerichu predviedol ukážkový štart a na chvíľu sa dostal pred Carlosa Sainza. Hrozbe undercutov sa vyhol v ôsmom kole, keď prezul z celého poľa ako prvý, no v priebehu desiatich kôl sa vrátil na deviatu priečku. V závere však nestačil na Lewisa Hamiltona.

“Z monopostov piatich top tímov mal [len Lance Stroll] problémy a my sme tú pozíciu získali. Inak by nebolo v našich možnostiach s nimi bojovať,” pripustil Hülkenberg. “Ukazuje sa, že v sobotu potrebujeme perfektnú kvalifikáciu a v nedeľu perfektné preteky, aby sme sa ocitli na dnešnej pozícii. Nemohli sme toho spraviť oveľa viac. V našom svete je jeden bod veľa!”