logo F1online.sk

Pérez si nedokázal poradiť s McLarenom, no cíti blížiace sa víťazstvo

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala21. 4. 2024

Sergio Pérez má síce suverénne najlepší monopost v štartovom poli, no v nedeľných pretekoch si to nevšimol azda ani on sám. Zatiaľ čo Max Verstappen na čele mohol mať pocit, že preteká proti autám z F2, jeho tímový kolega sa nevedel dostať cez McLaren. Po pretekoch vysvetľoval, čo ho brzdilo tentokrát.

Na Mexičanove nemastné-neslané výkony sme si zvykli, no na jednu vec si fanúšikovia zvyknú len ťažko: Na absolútnu dominanciu jedného jazdca, ktorej sa jeho tímový kolega v podstate len prizerá. Pred každými pretekmi síce avizuje, že by chcel zaútočiť na víťazstvo, no potom príde na lámanie chleba.

Inak to nebolo v Číne. Sergio Pérez po kvalifikácii hovoril o útoku na prvú priečku a dokonca aj oficiálny web Formuly 1 mu to uveril. V predpretekovej analýze avizoval, že by sme mohli vidieť “napínavú bitku medzi Red Bullmi”. Ak ste sa na ňu tešili, zuby vám klapli naprázdno.

“Víkend som uzavrel s dvoma tretími miestami, ale dnes som chcel viac. Pred pretekmi som mal o čosi väčšie očakávania,” priznal Sergio Pérez v zóne pre novinárov. “V šprinte to vyzeralo veľmi sľubne, ale dnes sme to skrátka nedokázali využiť.”

Otvorenie parc fermé tentoraz Mexičanovi nepomohlo. “Spravili sme pár zmien, ktoré nám azda ubrali niečo z našej výkonnosti. Myslím si, že sme na tom boli o trochu horšie ako v predchádzajúcej časti víkendu.”

Popretekové rozhovory viedol Nico Rosberg a pilota Red Bullu sa bez okolkov spýtal, prečo strácal na svojho kolegu aj viac než polovicu sekundy na kolo. Jeho bezprostredné vysvetlenie sme už počuli, nuž a viac na túto tému prezradil na tlačovej konferencii.

Zarážajúci bol najmä posledný stint, v ktorom sa Pérez najskôr dostal cez Leclerca, no potom sa nevedel k Norrisovi ani len priblížiť. “V tej chvíli už bola medzera dosť veľká. Vzhľadom na to, akú mal v prvom stinte dobrú rýchlosť aj po stránke opotrebovanie pneumatík, som vedel, že to bude tesné. Po niekoľkých kolách súboja s Charlesom som ho [Charlesa] predbehol. Keď sme mali rovnakú rýchlosť [s Norrisom], hra sa skončila. Pneumatiky už boli príliš vyžmýkané. Dostávate do nich toľko energie, že sa už nevrátia.”

“Toto miesto sa vyznačuje vysokou degradáciou a zaplatil som za to. To bol však jediný spôsob, ako sa dostať cez Charlesa, pretože sme vedeli, že máme rovnako staré pneumatiky a cez Charlesa sa dostáva veľmi ťažko,” vysvetľoval už zmierený s výsledkom.

Sergio Pérez v nedeľu dostal aj otázku s výhľadom do blízkej budúcnosti: Jeho výkony sa predsa minimálne v porovnaní s minulým rokom zlepšujú, tak to prvé víťazstvo už musí byť blízko, no nie? “Určite. Máme oveľa silnejšie víkendy, v tréningu a kvalifikácii sme boli na jednej úrovni. Ide len o to, aby sme od prvého kola mohli odjazdiť vlastné preteky. Azda to čoskoro príde.”