logo F1online.sk

Kráľ dažďa Hamilton: Na suchu by sme nemali šancu

Lewis Hamilton
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 4. 2024

Od „auto je naozaj hrozné“ až takmer k pole position. Situácia Mercedesu vyzerala po tréningu a prvých dvoch častiach šprintovej kvalifikácie vskutku pochmúrne. Tímu však priali nebesia a stále sa môže spoľahnúť na Lewisa Hamiltona, ktorý v kariére už nespočetnekrát dokázal, že v daždi a pri nízkej priľnavosti mu to skutočne ide.

Pohľad na Mercedes v tréningu a v úvode kvalifikácie navrával, že tento tím čaká ďalší ťažký víkend. Sedemnásobný šampión povedal do vysielačky, že auto je „naozaj hrozné“, na čo jeho bývalý tímový kolega a dnes komentátor televízie Sky Nico Rosberg povedal, že takáto spätná väzba tímu naozaj nepomôže. „Musíte byť konkrétnejší a povedať, čo je hrozné, či je to zadok, alebo predok,“ skonštatoval majster sveta z roku 2016.

Trápenie Mercedesu pokračovalo aj v šprintovej kvalifikácii, keď George Russell nepostúpil do tretej časti. V SQ3 sa však podmienky natoľko zhoršili, že nerozhodovala kvalita auta, ale príprava pneumatík, načasovanie, schopnosti jazdca, chyby a v neposlednom rade aj šťastie. Lewis Hamilton si s týmito podmienkami poradil na výbornú a chvíľu mu dokonca patrila pole position. Potom si však FIA rozmyslela svoje rozhodnutie a vrátila čas Landovi Norrisovi, ktorý sa v sobotnom šprinte postaví na pole position so sedemnásobným šampiónom po svojom boku.

„Podmienky boli veľmi náročné. Ako ste sami videli, nikto nemal priľnavosť,“ povedal po skončení kvalifikácie Hamilton. „Som však veľmi šťastný. Keď som videl, že sa blíži dážď, tak som sa začal tešiť. Pochopiteľne, v suchých podmienkach nie sme dostatočne rýchli. Keď začalo pršať, pomyslel som si, že máme pred sebou lepšie príležitosti a práve vtedy všetko ožilo.“

Pred šprintom tak máme poradie pekne prehádzané. Po skončení šprintovej kvalifikácie sa pekne vyjadril expert F1 TV Jolyon Palmer, ktorý pripomenul, že keby sa v piatok jazdil druhý tréning, všetky tímy zostanú v garážach a fanúšikovia neuvidia žiadnu akciu na trati. Aj keď je to stále „len“ šprint, máme tu zaujímavú zápletku, keďže viacero jazdcov sa ocitlo mimo pozícií.

„Bude to skutočne záležať od podmienok. Ak bude naozaj premenlivo, tak možno máme šancu dostať sa niekam dopredu. Keď bude sucho, tak Ferrari a Red Bully si po nás prídu, ale možno dokážeme udržať za sebou niektorých ďalších,“ povedal o sobotných šanciach svojho tímu Hamilton.

Russell doplatil na načasovanie

Jeho tímovému kolegovi Georgeovi Russellovi v piatok neprialo viacero okolností. Na začiatku SQ2 sa piloti vyhrnuli z garáží a na konci boxovej uličky sa vytvoril dlhý rad, pneumatiky vychladli a rozhodovali naozaj detaily. Britskému pretekárovi to nakoniec tesne nevyšlo. Jeho pokus nebol dostatočne dobrý a potom sa na okruh prirútil dážď, ktorý ho odsúdil na jedenáste miesto.

„Nebolo to vôbec ľahké,“ povedal po skončení kvalifikácie Russell. „Dostal som v podstate len jedno kolo v SQ2. Vyšli sme z garáže čo najskôr, ale zostali sme zaseknutí v rade dvanástich áut na konci boxovej uličky a pneumatiky nám vychladli. Ale bolo to tesné, stačila desatina a boli by ste o štyri alebo päť pozícií vyššie. Je to škoda, že sme sa práve my ocitli na tom nesprávnom konci. Máme však šancu to napraviť v šprinte.“

Celkový výsledok však napokon vďaka Hamiltonovi nebol taký nelichotivý. V doterajšom priebehu sezóny to bol práve Russell, ktorému sa s monopostom W15 lepšie darilo. V nepredvídateľných podmienkach v Šanghaji sa však karta obrátila.

„Na trati je oveľa menej priľnavosti, než sme očakávali. Časy na kolo sú pravdepodobne o tri alebo štyri sekundy pomalšie. Nejazdia tu ani žiadne juniorské série, ktoré by pomohli pogumovať trať. Všetkým to tu kĺže. My sme absolvovali tréning na tvrdých pneumatikách a keď dostanete v kvalifikácii len dva pokusy na stredne tvrdých gumách, tak je ťažké odhadnúť úroveň priľnavosti,“ povedal Russell.