logo F1online.sk

Pérez je bližšie k zotrvaniu v Red Bulle. Sainz dostal lukratívnu ponuku od Audi, priznal Marko

Sergio Pérez a Helmut Marko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 4. 2024

Aj keď talianske médiá minulý týždeň s veľkou istotou oznámili prestup Carlosa Sainza do Mercedesu, oficiálne oznámenie nám stále chýba. Španielsky pretekár sa pred novinármi v Číne tváril, že jeho budúcnosť je stále nejasná, aj keď „najlepšie možnosti zostávajú naďalej otvorené“, čím jasne poukazoval na voľné sedačky v Red Bulle a Mercedese. Helmut Marko však pre rakúske médiá potvrdil, že preferovanou voľbou je stále Sergio Pérez.

Je známe, že Sainz a Max Verstappen (aj ich otcovia) si počas svojho pôsobenia v Toro Rosso išli poriadne po krku. Teraz je na stole možnosť, že by sa opäť stretli v jednom tíme. Vzhľadom na dobrý štart do sezóny v podaní Sergia Péreza a jeho ochotu podpísať za akýchkoľvek podmienok je však zrejmé, že Red Bull nemusí riskovať. Ak je Checo ochotný súhlasiť s ročnou zmluvou, tak voľba tímu bude asi jasná.

Poradca Red Bullu Helmut Marko okrem toho poukázal aj na peniaze ako dôležitý faktor pri rozhodovaní jeho tímu. „Rokujeme s Carlosom Sainzom, ktorý práve zažíva svoju najlepšiu sezónu vo Formule 1, ale má na stole veľmi lukratívnu ponuku od Audi. Nemôžeme ju dorovnať ani prekonať,“ priznal Rakúšan v rozhovore pre Kleine Zeitung. „Pamätáme si ho z čias, keď jazdil v Toro Rosso po boku Maxa. Veľmi mu však ublížilo, že sme si v Red Bulle vybrali Verstappena, nie jeho.“

Všetko zatiaľ nasvedčuje tomu, že svoje miesto si udrží Sergio Pérez, aj keď by tomu ešte vlani málokto veril. „Je zrejmé, že Checo momentálne prežíva svoju najlepšiu sezónu s Red Bullom. Ak dokáže pokračovať v týchto výkonoch, ako napríklad v japonskej kvalifikácii, potom je určite najlepšou voľbou pre Red Bull v roku 2025,“ vyhlásil Marko.

„Je to tímový hráč a teraz si uvedomil, že jeho radikálny prístup pri voľbe nastavenia v minulom roku bol nesprávny. Teraz jazdí s nastavením omnoho podobnejším tomu Maxovmu,“ povedal Marko.

Zdá sa teda, že v Red Bulle majú jasno. Okrem Sainza a Péreza sa možnosti vyčerpali. Alonso už podpísal v Aston Martine, Hamilton vo Ferrari, Lando Norris, Oscar Piastri a Charles Leclerc v posledných mesiacoch uzavreli so svojimi tímami nové dlhodobé zmluvy. Ak teda nie sú v hre mená ako Alex Albon či Nico Hülkenberg, na stole zostáva už len predĺženie kontraktu s Pérezom.

„Norris má zmluvu minimálne do roku 2026, takže v krátkodobom horizonte neprichádza do úvahy, rovnako ako Oscar Piastri. Obaja sú však pre nás určite zaujímaví smerom do budúcna,“ povedal Marko.