logo F1online.sk

Domenicali: Hamilton nepríde do Ferrari ako kedysi Schumacher

Lewis Hamilton, Oliver Bearman, Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala17. 4. 2024

Čo čaká Lewisa Hamiltona vo Ferrari? Dokáže napodobniť Michaela Schumachera a dotiahnuť taliansku stajňu k titulu? Odpoveď na túto otázku ešte nikto nepozná, no Stefano Domenicali sedemnásobného šampióna upozorňuje, že v Scuderii nebude mať také výsostné postavenie ako Červený barón.

Keď sa Michael Schumacher po sezóne 1995 presúval z Benettonu do Ferrari, bol novopečeným dvojnásobným majstrom sveta a pred sebou mal veľkolepú kariéru. S pomocou Jeana Todta, Rossa Brawna a Roryho Byrneho spoločne vybudovali majstrovský tím, ktorému sa nikto nedokázal vyrovnať.

Lewis Hamilton o svojom prestupe informoval už pred štartom sezóny, no zatiaľ sa nezdá, že by do Ferrari prichádzal v rovnakej forme ako kedysi Schumacher. Úvod sezóny mu totiž vôbec nevyšiel. V skutočnosti už od minuloročnej VC Mexika sa nedokázal umiestniť v najlepšej šestke. George Russell ho pravidelne poráža a všetci dumajú nad tým, či sa Ferrari rozhodlo správne, keď tak skoro pustilo k vode Carlosa Sainza a hneď zaňho našlo náhradu.

Bývalý pretekár David Coulthard pripomína, že Hamilton nestratil nič zo svojich schopností. “Každý vie, že keď má Hamilton svoj monopost v najlepšom pracovnom okne, tak naplní očakávania. Čo sa deje teraz? Mám z neho pocit, že duchom je už vo Ferrari.”

Duchom sa už môže vidieť v Sainzovom kokpite, no zaslúžene? Nad touto otázkou sa zamyslel v rozhovore s talianskym insiderom Leom Turrinim generálny riaditeľ Formuly 1 Stefano Domenicali. “Niektorí ľudia si myslia, že [vo Ferrari] nepotrebujú sedemnásobného majstra sveta. Poznám ten argument, ale je chybný,” vyhlásil bývalý šéf Scuderie Ferrari.

Podľa Domenicaliho nebolo angažovanie Lewisa Hamiltona prvoplánové. “Chcel by som poznamenať, že Carlos je skvelý jazdec a nie je žiadna náhoda, že je aj hlavným hráčom na prestupovom trhu. On si nájde pôsobisko, ktoré bude zodpovedať jeho kvalitám. Ferrari však s Hamiltonom spravilo skvelý ťah nielen z marketingového hľadiska, je to strategická voľba.”

Lewis Hamilton však do Ferrari príde ako 40-ročný a je otázne, ako dlho ešte dokáže ísť naplno. “Ja chodím na všetky preteky a Hamilton nestratil nič zo svojho talentu. Stále má hlad po úspechu,” ubezpečil 58-ročný rodák z Imoly.

Takže môže byť z Lewisa Hamiltona nový Schumi? “Áno, ale je tu jeden významný rozdiel. Nenarážam na jeho vek, aj keď Michael prichádzal do Talianska oveľa mladší,” odbočil na chvíľu Domenicali, no vzápätí vysvetlil, prečo sa Hamiltonov príchod do Ferrari nebude ponášať na príchod Michaela Schumachera.

Na jednej strane si okolo seba nebude môcť vybudovať tím podľa vlastných predstáv, na druhej strane nebude v tíme neohrozený. “Schumi bol absolútny dominátor, Irvine zas jasnou tímovou dvojkou. Lewis bude musieť zvádzať súboje s niekým ako Leclerc, kto nikdy nepristúpi na úlohu nosiča vody,” zamýšľa sa. “Verím, že Fred skvele zvládne zmanažovať situáciu, ktorú pomohol vytvoriť.”