logo F1online.sk

F1 a MotoGP na jednom podujatí? To by bolo epické, hovorí Hamilton

Lewis Hamilton a Valentino Rossi si vymenili motorku a auto
© Monster Energy
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 4. 2024

Už len papierové formality delia Liberty Media od toho, aby po Formule 1 prevzala aj najväčší motocyklový šampionát MotoGP. To zákonite vyvolalo otázky, či sme týmto bližšie k možnosti, že sa najlepší motocyklisti sveta predstavia na jednom podujatí s najlepšími automobilovými pretekármi. Podľa veľkého fanúšika MotoGP Lewisa Hamiltona by to bolo „epické“.

Z ekonomického hľadiska to pre obe strany nedáva príliš zmysel, keďže tým zákonite zmenšia svoj predajný potenciál. Vieme si však predstaviť, že sa nájde arabský šejk, ktorý veľmi rád vyrovná rozdiel v cene, aby zo svojej krajiny urobil aspoň na jeden víkend turistickú destináciu. Niečo také sa už nezdá tak málo pravdepodobné.

„Príliš som nad tým nepremýšľal, ale, samozrejme, že som videl nejaké titulky,“ povedal novinárom sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton. „Myslím si, že Liberty Media urobila vo Formule 1 úžasnú prácu a hodnota športu od roku 2017 stúpa. Podľa mňa teda dokážu niečo skvelé aj s MotoGP.“

„Je to vzrušujúce. Milujem MotoGP a bolo by epické, keby sme sa stretli v jeden víkend,“ dodal Hamilton, ktorý následne zažartoval, že „možno môžem pretekať v MotoGP a vo Formule 1 v rovnaký víkend“.

Myšlienka zostáva hudbou budúcnosti a dobre informované zdroje si nemyslia, že by k tomu mohlo dôjsť v najbližšom čase. Problémom je nielen finančný význam, ale aj miesto konania, keďže neexistuje veľa okruhov, na ktorých v súčasnosti preteká Formula 1 aj MotoGP. Marketingový potenciál by však bol celkom iste nesmierny.

V nedávnom rozhovore sa na túto tému vyjadril skepticky aj športový riaditeľ Dorna Sports Carlos Ezpeleta. „Niečo také nie je z pochopiteľných dôvodov súčasťou krátkodobých plánov a momentálne na niečom takom nepracujeme, ale v strednodobej budúcnosti to nevylučujeme,“ povedal Ezpeleta pre španielsku edíciu magazínu Autosport.

„V skutočnosti to však nedáva príliš zmysel, pretože máme podujatia s našou vlastnou fanúšikovskou základňou, ktorá je na väčšine miest odlišná od fanúšikovskej základne Formuly 1. Vypredávajú mnohé okruhy a my takisto, takže dostať nás všetkých na jedno podujatie, na jeden víkend, so sebou prináša ťažkosti s návratnosťou investícií, ktoré dnes nie sú úplne preskúmané,“ povedal Ezpeleta.

„Okrem toho tu máte problémy so sponzormi a televíznymi kamerami. Povedzme to tak, že by išlo o komplikovaný projekt. Na druhej strane, existuje množstvo okruhov, na ktorých sa môžu jazdiť oba seriály, ale nie je ich veľa. Je to projekt, ktorý nezavrhujeme, ale ani na ňom nepracujeme,“ dodal súčasný športový riaditeľ MotoGP.

Súvisiace články