logo F1online.sk

McLaren chce zopakovať minuloročný počin a ovládnuť „preteky vylepšení“

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 4. 2024

Vývojová vojna rozhodne o osude sezóny 2024. Red Bull má momentálne náskok, ale to nemusí platiť o šesť mesiacov. Po návrate do Európy chystajú tímy už tradične veľké balíky vylepšení, ktoré napovedia, ako by mohla vyzerať druhá tretina sezóny. McLaren vlani šokoval, keď vďaka obrovskému balíku vylepšení poskočil zo stredu poľa do boja o pódiá. Boss stajne Andrea Stella dúfa, že niečo podobné zopakuje jeho tím aj v tomto roku.

Úvod ročníka dokazuje, že najlepšie si „domáce úlohy“ urobili v priebehu zimnej prestávky študenti v Maranelle. Ferrari má drobný náskok pred McLarenom, Mercedesom a Aston Martinom. Ten sa však môže vypariť, keď chlapci vo Wokingu napodobnia svoju ofenzívu z minulej sezóny.

„Stávajú sa z toho preteky vylepšení a jeden krok vpred nebude stačiť, pretože aj Ferrari bude vylepšovať,“ povedal médiám boss McLarenu Andrea Stella. „Vlani sme však vo vývojových pretekoch dokázali prekonať našich súperov, keď sme sa z pohľadu času na kolo dokázali zlepšiť najviac zo všetkých. Toto je aj v tomto roku náš cieľ.“

McLarenu sa v doterajšom priebehu ročníka darilo porážať svojho dodávateľa z Mercedesu. Stajňa z Wokingu drží celkové tretie miesto, čo Stella považuje za „kvalitný výsledok“, ale ani on nemôže byť spokojný, keď sa jeho celku nepodarí prekonať Ferrari. Sme teda zvedaví, aké tromfy dokáže jeho tím vytiahnuť z rukáva.

„Pri pohľade na fakty si myslím, že keď dokážeme udržať tretiu pozíciu v šampionáte a monopost McLarenu sa etabluje ako tretí najrýchlejší na rošte, tak to bude pre náš tím kvalitný výsledok. Zároveň však treba povedať, že na niektorých okruhoch možno dokážeme konkurovať Ferrari,“ povedal Stella.

„Vo Formule 1 však nestačí chcieť alebo si niečo priať, jednoducho na to musíte tlačiť čo najviac. Snažíte sa vyvíjať auto, každý víkend maximalizovať výsledok a na konci pretekov zistíte, ako na tom ste. Po Miami nasadíme nejaké vylepšenia. Získame tak ďalšie informácie o tom, kde sa približne nachádzame,“ dodal Stella.