logo F1online.sk

Cunoda je v tomto roku po mentálnej stránke na inej úrovni, hovorí Bayer

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 4. 2024

Júki Cunoda je možno najpríjemnejším prekvapením úvodu sezóny 2024. Japonského pretekára mal „spláchnuť“ Daniel Ricciardo a vydláždiť si tak cestu do Red Bullu, ale momentálne všetko vyzerá inak. Cunoda sa stal lídrom tímu na trati a najlepším pilotom „zvyšku sveta“. Spokojný je aj generálny riaditeľ stajne RB Peter Bayer.

Pri pohľade na Júkiho úvod sezóny môžeme povedať, že Red Bullu a stajni RB sa začína vyplácať ich trpezlivosť. Monopost VCARB 01 bol od začiatku považovaný za jasného kandidáta na celkové šieste miesto. Potvrdiť sa to však zatiaľ podarilo len Cunodovi, ktorý získal všetkých sedem bodov tímu v doterajšom priebehu sezóny.

„Povedal, že na trať pôjde s duchom samuraja,“ spomínal generálny riaditeľ stajne RB Peter Bayer pre portál Motorsport.com. „Myslím si, že pred zrakom domáceho publika a Hondy dosiahol úžasný úspech.“

„Niekto mi povedal, že japonský pretekár zabodoval na domácej pôde prvýkrát od Kamuiho Kobajašiho v roku 2012, takže je to naozaj skvelý úspech pre Júkiho. Predviedol bezchybnú jazdu. Keď musel, tak manažoval pneumatiky; keď musel, tak na to tlačil. Tím ho skvelo podporil počas zastávky v boxoch. Celkovo som veľmi spokojný,“ odkázal najvyšší šéf stajne RB.

Mnohí Cunodu v tomto roku ani nespoznávajú. Iste, stále je to Júki, veď si len spomeňte na jeho výbuch v Bahrajne. Celkovo však pôsobí dojmom, ako keby mu vyhovoval tlak očakávaní a neistá budúcnosť vo Formule 1. Podľa slov svojho šéfa sa jeho prístup zásadne zmenil.

„Po mentálnej stránke urobil obrovský pokrok,“ vyhlásil Bayer. „V priebehu zimnej prestávky urobil obrovský pokrok aj po fyzickej stránke, ale jeho psychika je teraz na úplne inej úrovni. Dokáže čerpať energiu z toho, čo by ho malo rozptyľovať. Bola to z jeho strany skrátka fantastická jazda.“

V Japonsku sa vôbec prvýkrát stalo, že preteky dokončili všetci piloti piatich najlepších tímov, ale zabodoval aj niekto mimo tohto exkluzívneho klubu. Cunoda dokázal poraziť na trati Lanca Strolla, ktorý sa po pretekoch opäť stal terčom veľkej kritiky. Ani Bayer si podobne ako všetci ostatní nemyslí, že by bol jeho tím teraz rýchlejší než Aston Martin, ale tvrdá práca celej stajne sa vyplatila.

„S tým musím byť opatrný,“ povedal. „Pravdepodobne nám pomohlo, že Lance spočiatku nevyťažil z vylepšení tímu to, čo sme pôvodne očakávali. My sme naproti tomu trochu prekonali vlastné očakávania, pretože sme si pôvodne mysleli, že táto trať nám nesadne.“

„Musím však povedať, že tím je veľmi sústredený pri hľadaní každej stotinky sekundy. Je to obrovské úsilie. Sme hrdí na to, že sme sa dostali do najlepšej desiatky vďaka nášmu pretekárskemu umeniu, nie vďaka problémom a chybám ostatných,“ dodal Bayer.