logo F1online.sk

Boutsen si myslí, že Hamilton už nejazdí na sto percent: Jednoducho to vzdá

Lewis Hamilton
© Jiří Křenek/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 4. 2024

Lewis Hamilton zažil vlani po výkonnostnej stránke skvelú sezónu. Samozrejme, výsledky neboli nijak ohromujúce, ale vzhľadom na kvalitu monopostu určite predvádzal majstrovský potenciál. V tomto roku však akosi stratil zápal. V Japonsku sa dokonca sám ponúkol, že pustí dopredu tímového kolegu Georgea Russella. Podľa bývalého pilota Thierryho Boutsena by niečo také bolo pred rokmi absolútne nemysliteľné.

Za nami sú štyri veľké ceny a Lewis Hamilton má na konte chudobných desať bodov za jedno siedme a dve deviate miesta. To je o tri viac než Júki Cunoda a iba o štyri viac než Oliver Bearman. Jeho nálada kolíše od nadšenia k depresii, čím presne kopíruje aj formu svojho monopostu.

Hamilton musel na začiatku ročníka odpovedať na zvedavé otázky okolo jeho prestupu do Ferrari. Potom na čas ustali a teraz sa znovu objavujú, keďže jeho budúci zamestnávateľ získal v úvode sezóny o 86 bodov viac než Mercedes. Otázka motivácie sedemnásobného majstra sveta je teda určite namieste.

„Nemyslím si, že by sa odvracal od Mercedesu,“ povedal v rozhovore pre portál PlanetF1.com trojnásobný víťaz veľkej ceny Thierry Boutsen. „Vidím však, že so všetkými jeho skúsenosťami a vekom je preňho trochu ťažšie odovzdať pre tím sto percent.“

„Možno jazdí tak na 98 percent. Počas pretekov v Japonsku sme videli, ako sa pýtal, či má Georgea pustiť pred seba. Pred niekoľkými rokmi by bojoval ako o život, aby zostal vpredu. Ale dnes, keď dôjde k zhoršeniu situácie alebo sa dostane do ťažkostí, jednoducho to vzdá a dá Russellovi príležitosť, aby ho porazil a pomohol tímu sa zlepšiť. Cíti, že z nejakého dôvodu nie je v pozícii, alebo nie je schopný, podať taký dobrý výkon,“ povedal Boutsen.

Uvidíme však po prestupe do Ferrari toho „starého“ Hamiltona? Nuž, podľa slov belgického pretekára, ktorý strávil vo Formule 1 jedenásť sezón, nie je Lewis posledným dielikom skladačky Ferrari v honbe za Red Bullom. Vplyv jazdca na celkový výsledok je dnes vraj nižší než kedysi.

„Myslím si, že jazdec nedokáže priviesť tím až na vrchol. Dnes to už tak nefunguje – v sedemdesiatych alebo osemdesiatych rokoch to bolo možné, možno trochu aj v deväťdesiatych rokoch, ale odvtedy sa to už nedá,“ povedal Boutsen.

„Keby to tak bolo, vlani by porazil Verstappena, takisto pred dvoma rokmi a v tejto sezóne. Jazdci už nie sú zapojení do vývoja monopostu. Dnes stavajú autá skôr počítače a inžinieri. Nemyslím si však, že bude jazdcom, ktorý privedie Ferrari na túto úroveň. Ak sa im to podarí, bude to pre to, že vyvinú auto, ktoré je schopné vyhrávať,“ povedal Boutsen.

Belgičan však jedným dychom dodáva, že nové prostredie a atmosféra Ferrari môže v Hamiltonovi opäť zapáliť iskru. Nezabudnime, že v Mercedese strávil jedenásť rokov, takže z pohľadu športovca je prirodzené, že chce zmeniť prostredie, aby našiel novú motiváciu.

„Áno, to určite,“ odpovedal Boutsen na otázku, či prestup do Ferrari prinesie Hamiltonovi oživenie. „Bude veľmi zaujímavé to sledovať a takisto sledovať návrat jeho víťazného ducha.“