logo F1online.sk

Naše pretekové tempo nevyzerá skvelo, varuje Pérez

Sergio Pérez
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 4. 2024

Čakanie Sergia Péreza sa skončilo. Prvýkrát od Veľkej ceny Miami v roku 2023 odštartuje do pretekov z prvého radu. A čo viac, nechýbalo veľa a bola by z toho najvýhodnejšia pozícia na rošte. Od Maxa Verstappena ho delilo len pár stotín sekundy, ale pred nedeľnými pretekmi predsa len vyslal určité varovanie.

Dominancia Red Bullu pokračuje, ale v Suzuke sme videli, že v tejto sezóne majú šampióni oveľa menší priestor na chybu. Aj keď nadvláda jedného tímu pokračuje, podporená zlepšenými výkonmi Sergia Péreza, konkurencia je bližšie a lepšie pripravená využiť chybu, ak Red Bull nejakú urobí.

„Veľmi ľahko ste v kvalifikácii mohli stratiť desatinu alebo dve tým, že na to v niektorých zákrutách budete tlačiť až príliš,“ povedal Pérez. „Na tejto trati ide do pneumatík obrovské množstvo energie, takže bolo dosť ťažké poskladať perfektné kolo.“

„Dnes to bolo tesné, ale myslím si, že zatiaľ máme za sebou dobrý víkend. Podarilo sa nám urobiť pekný pokrok a dokázali sme udržať konzistentnosť v priebehu celej kvalifikácie. Uvidíme, čo dokážeme v nedeľu. Naše pretekové tempo v súčasnosti nevyzerá nijak skvelo, ale vykonali sme určité zmeny. Dúfajme, že sa to premietne do lepšieho pretekového tempa,“ dodal Checo.

Stále však platí, že keď bude pokračovať v týchto výkonoch, nemusí sa obávať o svoju budúcnosť v Red Bulle. Napriek výkyvom formy a slabému víkendu v Austrálii pôsobí mexický pretekár v tomto roku omnoho vyrovnanejším dojmom než vlani. Aj keď neohrozuje Maxa Verstappena, odvádza viac ako len nevyhnutné minimum. Čomu to prisudzuje?

„Prestali sme vymýšľať,“ odpovedal Pérez. „Príliš sme sa s autom hrali a už sme to preháňali. Myslím si, že teraz máme v rukách oveľa lepší základ. Sme oveľa spokojnejší a v priebehu víkendov napredujeme.“

„Minulý rok sme v Suzuke zistili, že je lepšie si urobiť odstup a nepreháňať to s hľadaním nastavenia, pretože takto skompromitujete iné veci. Myslím si, že rovnako to platí aj o tejto sezóne. Áno, cítim sa oveľa komfortnejšie, oveľa spokojnejšie, a pomaličky sa mi vracia sebadôvera,“ odkázal mexický pretekár.