logo F1online.sk

K Red Bullu sme bližšie než som očakával, priznáva Sainz

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 4. 2024

Suzuka mal byť okruh ako šitý na mieru Red Bullu. Žiaľ, po piatkových tréningoch nie sme oveľa bližšie k odpovedi na otázku, či tu aj v tomto roku uvidíme také dominantné predstavenie jedného jazdca ako vlani. Krátke kvalifikačné simulácie, ktorých sme sa v prvý deň podujatia dočkali, však naznačujú dobrý potenciál Scuderie Ferrari.

Piloti Red Bullu po prvom dni avizujú, že pole je vyrovnanejšie než vlani. Aj keď sme toho v piatok odjazdili skutočne málo, porovnanie Carlosa Sainza a Maxa Verstappena v prvom voľnom tréningu naznačilo, že by to mohla byť pravda. Ferrari sa totiž v prvom aj v druhom sektore takmer úplne vyrovnalo Red Bullu, čo nečakal ani španielsky pretekár.

„V prvom tréningu som možno bol bližšie k Red Bullu než som očakával, čo je pozitívny signál, keď skúmame progres za posledných päť mesiacov,“ povedal po skončení piatkového programu Carlos Sainz. „Samozrejme, stále je to len prvý tréning, takže nepoznáme množstvo paliva a motorové módy Red Bullu.“

„Vlani sme stratili v kvalifikácii osem desatín. Teraz sme boli v prvom tréningu dve desatiny pozadu, čo je dobrý signál a dobrý základ. V každom prípade však stále platí, že bude ťažké ich poraziť,“ dodal Carlos.

Ferrari však už štvrtý víkend za sebou pôsobí ako druhý najrýchlejší tím, čo je nemenej pozitívne vzhľadom na formu McLarenu na tejto trati v minulej sezóne. „Vyzerá to opäť vyrovnane v porovnaní s McLarenmi a Mercedesmi. Aj keď je Red Bull o krok vpred, zdá sa byť menší, než som očakával. Mala by to byť zaujímavá bitka,“ povedal Sainz.

Jeho tímový kolega Charles Leclerc v piatok trochu zaostal. Jeho najrýchlejší pokus v prvom tréningu bol asi o tri desatiny pomalší než Sainzov. Monacký pretekár však z toho nečítal nič senzačné. Red Bull je podľa neho stále o krok vpred, ktorý teraz potrebuje urobiť jeho Ferrari.

„Stále máme pomerne dosť vecí, ktoré potrebujeme vyskúšať. Ak nebude pršať, pred nami je ešte tretí tréning, v priebehu ktorého môžeme otestovať všetko potrebné, pretože v prvom tréningu toho bolo málo. Pri prvom výjazde je trať veľmi špinavá a klzká, takže sa toho príliš nenaučíte. Keď prezujete na mäkké pneumatiky, máte len jedno alebo dve kolá,“ povedal po piatku Leclerc.

„Odjazdili sme toho teda veľmi málo. Máme pred sebou veľa otázok a vecí, ktoré potrebujeme napraviť pred štartom kvalifikácie. Musíme sa uistiť, že sa pripravíme na sobotu tým najlepším možným spôsobom. Myslím si, že nám teraz chýba trochu tempo, aby sme zabojovali o pole position, keďže Max a Red Bull vyzerajú byť veľmi silní,“ uviedol monacký pretekár.

Súvisiace články