logo F1online.sk

Hamilton to s W15 nevzdáva: V aute rozhodne je výkonnosť

Lewis Hamilton
© Sulay Kelly/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 4. 2024

Mercedes má za sebou mimoriadne nevydarený štart do sezóny, ktoré v Austrálii zavŕšil poruchou Lewisa Hamiltona a nehodou Georgea Russella. Prvý bezbodový víkend od Veľkej ceny Azerbajdžanu v roku 2021 by tímu až tak nevadil, keby po úvodných troch veľkých cenách nestrácal v Pohári konštruktérov 71 bodov na vedúci Red Bull a 67 bodov na druhé Ferrari. Mercedes a Lewis Hamilton sa však nevzdávajú a veria, že monopost W15 skutočne má potenciál.

Tím vstupoval do novej sezóny optimisticky naladený. Aj keď chlapci z Brackley nešli s bubnom na zajace a odmietali, že by dokázali vyzvať Red Bull, rozhodne chceli byť k Maxovi Verstappenovi bližšie než vlani. To sa zatiaľ nielenže nepodarilo, ale Mercedes schytáva porážky aj od Ferrari, McLarenu a miestami dokonca aj Aston Martinu.

Inžinierom sa zjavne nepodarilo skrotiť monopost W15, ktorého charakteristiky sa menia aj bez zmeny nastavenia. Auto je mimoriadne citlivé na vonkajšie podmienky, ale aj podľa slov Lewisa Hamiltona má obrovský potenciál. „Rozhodne som ohľadne tohto auta optimistickejší,“ vyhlásil sedemnásobný majster sveta pred novinármi v Japonsku.

„Párkrát určite ukázalo drobné záblesky, keď som mal v kokpite skvelý pocit a chvíľkami sme mali tempo, ktoré sa však vzápätí vyparilo. V aute teda rozhodne je výkonnosť, len potrebujeme zapracovať a premeniť ho na niečo konzistentnejšie a ľahšie zvládnuteľné,“ odkázal Hamilton.

Ešte menej lichotivý než pohľad na bodový zisk Mercedesu je pohľad na bodový stav samotného Lewisa. Ten získal šesť bodov za siedme miesto v Bahrajne, dva body za deviate miesto v Džidde a nulu za poruchu v Melbourne. Dokopy tak má z troch pretekov len osem bodov – o dva viac než Oliver Bearman a Júki Cunoda.

„Keď sa budete utápať v ťažkostiach, tak pre vás existuje len jedna cesta,“ povedal Hamilton. „Musíte sa od toho odpojiť a zamerať sa na ciele v budúcnosti. Mám niekoľko takých cieľov.“

„Počas dlhých nocí ma však najviac zamestnáva otázka: kedy budeme opäť bojovať o víťazstvá? Čo môžem urobiť inak? Čo môžem v aute urobiť lepšie? Ako sa môžem zlepšiť v kvalifikácii? Ako môžem tímu priniesť viac? Ako by sme mohli zmeniť nastavenie? Udržiava vás to bdelého. Vyhrávame a prehrávame ako tím, sme veľmi jednotní, všetci pracujú neuveriteľne tvrdo, takže v tom musíme jednoducho pokračovať,“ dodal Hamilton.