logo F1online.sk

McLaren už po troch mesiacoch opúšťa technický riaditeľ David Sanchez

David Sanchez
© McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala2. 4. 2024

McLaren príde o jednu z kľúčových postáv svojho technického oddelenia. Svoj odchod oznámil jeden z jeho technických riaditeľov David Sanchez, ktorý v tíme pôsobil sotva tri mesiace. Dôvodom je Sanchezova nespokojnosť s jeho úlohami vo Wokingu.

V úvode roka 2023 McLaren oznámil veľké zmeny na technickom oddelení. Po slabom vstupe do sezóny si to odskákal bývalý technický riaditeľ James Key a McLaren určil novú štruktúru. Rob Marshall z Red Bullu a bývalý inžinier Ferrari David Sanchez sa mali stať technickými riaditeľmi stajne spolu s Petrom Prodromouom.

Ako to však s prestupmi vo Formule 1 chodí, David Sanchez musel najskôr absolvovať “nútenú dovolenku”. Tá sa skončila a v januári 2024 sa Sanchez mohol konečne pustiť do práce. Po troch mesiacoch tak prichádza nečakaná správa.

“Som vďačný za príležitosť stať sa súčasťou tohto tímu. A aj keď pozícia, ktorú som si predstavoval a na ktorej sme sa dohodli, nezodpovedala realite postu, na ktorom som sa ocitol, odchádzam plný rešpektu voči vedeniu, s obdivom pred mojimi kolegami a vďačný za otvorenosť a úprimnosť, s ktorou sme diskutovali a dospeli k tomuto rozhodnutiu,” vysvetľuje svoj odchod David Sanchez. “Tímu želám, aby pokračoval v úspechoch na ceste na čelo, kam aj patrí. Ja sa teším na moju ďalšiu výzvu vo Formule 1.”

S Davidom Sanchezom súhlasí aj šéf tímu Andrea Stella, ktorý uviedol, že Sanchezove úlohy a ciele sa zmenili od februára 2023, keď prebiehali rokovania. “Uznali sme tento nesúlad a spoločne s Davidom sme sa zhodli na tom, že najlepšie bude rozísť sa teraz, aby sme mu umožnili vydať sa v ústrety iným príležitostiam, ktoré budú lepšie zodpovedať celej škále jeho pozoruhodných zručností.”

Technické oddelenie tak prejde ďalšou reštrukturalizáciou. Tím už oznámil, že rolu hlavného konštruktéra prevezme Rob Marshall. Organizačné zmeny sa však nedotknú štruktúry troch technických riaditeľov. Technickým šéfom inžinierov sa stane Neil Houdley, na pozícii šéfa pre aerodynamiku bude pokračovať Peter Prodromou.

Oddelenia koncepcie a výkonnosti sa zlúčia a budú vedené tretím technickým riaditeľom, ktorého meno však zatiaľ nie je známe. Kým McLaren nenájde náhradu, post dočasného lídra prevezme šéf tímu Andrea Stella.

Súvisiace články