logo F1online.sk

Stuck by ukončil Pérezov kontrakt: Maxovi by sa ťažšie zaspávalo, keby prišiel Sainz

Carlos Sainz, Max Verstappen, Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala2. 4. 2024

Carlos Sainz je jediným jazdcom, ktorý od konca roka 2022 dokázal poraziť Red Bully. Dvakrát. Španiel má formu a osobnosti F1 mu hľadajú najvhodnejšiu destináciu. Podľa bývalého pretekára Hansa-Joachima Stucka by mal zamieriť do Red Bullu, kde by mohol konečne zavariť Verstappenovi.

Max Verstappen má v Red Bulle všetko pod kontrolou. Sergio Pérez preňho nepredstavuje žiadneho súpera a on sa môže pohodlne doviezť k štvrtému titulu majstra sveta. Celej Formule 1, azda s výnimkou samotného Red Bullu, by však prospelo, keby bola druhá strana garáže silnejšia.

Bývalý pretekár F1 a dvojnásobný víťaz 24-hodinovky Le Mans Hans-Joachim Stuck vidí spôsob, ako to dosiahnuť. “Keby som bol šéfom Red Bullu, využil by som všetky možnosti a hľadal férové riešenie, ako ukončiť kontrakt so Sergiom Pérezom. V jeho zmluve sú určite aj výstupné klauzuly,” uviedol pre Eurosport. “A potom by som kokpit ponúkol Sainzovi. V tejto chvíli nik lepší nie je k dispozícii.”

Nemec verí, že Sainz má vlohy na to, aby Verstappenovi začal dýchať na krk. “V prvom rade by sa mi to páčilo preto, že konkurencia podporuje biznis. Max by musel ešte viac zabrať, čo určite dokáže. V druhom rade som si istý, že Maxovi by sa spalo horšie, keby vedel, že jeho novým tímovým kolegom sa stane Sainz.”

“Okrem toho raz príde deň, keď prídete o svoje postavenie. Verstappen je v Red Bulle jednotka, no aj to raz pominie. Buď zostarne, alebo ho nový kolega zrazu dostane pod tlak. Takáto situácia môže mať dve vyústenia: Verstappen bude ešte rýchlejší, alebo sa zloží,” avizuje Stuck.

Verstappen je však v Red Bulle veľmi dôležitou postavou. Stuck si uvedomuje, že príchod Carlosa Sainza by ho nemusel tešiť; načo opúšťať komfortnú zónu, ak mu to nič neprinesie? Viac víťazstiev a viac titulov nezíska, ak Péreza nahradí niekým silnejším.

“Je však možné, že Verstappen zo svojej pozície v tíme môže hovoriť do toho, kto bude jeho tímový kolega,” pripustil Stuck. “V tom prípade si viem predstaviť, že je s Pérezom spokojný, pretože si ním nemusí zaťažovať hlavu.”

Toxická atmosféra?

Spôsobil by Sainzov príchod v Red Bulle rozkol? S Verstappenom sa dobre pozná už z ich spoločného pôsobenia v Toro Rosso, ktoré nedopadlo veľmi slávne. Podľa Helmuta Marka bol ich vzťah “toxický”, a tak jeden musel z kola von. Ak by sa teraz obaja stretli v Red Bulle, hrozil by podobný scenár ako s Hamiltonom a Rosbergom.

“Dlho žil v tieni svojho otca, dvojnásobného šampióna WRC. Nespravodlivo dostal imidž rozmaznaného pretekárovho syna, hoci to bolo presne naopak,” rozhovoril sa o Sainzovi šéf jazdeckej akadémie Red Bullu Helmut Marko. “Carlos musel neustále bojovať o to, aby sa dostal dopredu. Mal smolu, že jeho tímovým kolegom sa stal Max.”

“V Toro Rosso bola medzi nimi dosť toxická atmosféra. S takým zložením som nevidel žiaden spôsob, ako ho u nás udržať, a tak sa presunul do Renaultu, McLarenu a následne do Ferrari,” doplnil.