logo F1online.sk

Magnussen: Nemáme nutne viac prítlaku, no lepšie ho vieme využiť

Kevin Magnussen
© LAT/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala29. 3. 2024

Nie každému tímu sa počas zimnej prestávky podarí dosiahnuť to, čo si zaumieni. Haas sa však môže zaradiť medzi úspešných. Podľa Kevina Magnussena inžinieri dokázali postaviť monopost, ktorý v pretekoch nebude tak odpadávať, skôr naopak. Ani Dán však nechce predbiehať a uvedomuje, že na posledný súd je ešte skoro.

Po prvých troch veľkých cenách vidíme v priebežnom poradí konštruktérskeho šampionátu dva pelotóny. V prvom pôsobí päť tímov, ktoré za normálnych okolností vezmú všetky body, a zvyšných päť sa bije o to, čo zostane po prípadnom vypadnutí áut vpredu.

Vo veľkej bitke o posledné body sa darí Haasu, ktorý v pretekoch pôsobí oveľa lepším dojmom ako vlani. “Náš výkon v tomto roku bol povzbudzujúci. Obe autá sa nám podarilo dostať na body. Áno, nehody pár ľudí nám pomohli, ale patrí to k tomu. Porazili sme aj také autá, s ktorými bojujeme v konštruktérskom šampionáte,” hovorí Kevin Magnussen.

Dánsky pretekár pripomenul menší úspech z austrálskej veľkej ceny. “Štartovali sme za jedným [Sauberom] a jedným Williamsom, no do cieľa sme dorazili pred oboma. Virtuálny safety car mi nepomohol, ale pracovali sme ako tím a oba naše monoposty sa dostali na bodované priečky so slušným tempom.”

Čím to je, že Haas VF-24 sa javí byť o toľko lepší ako jeho predchodca? “Toto auto má väčšie okno. Neznamená to nutne, že by malo viac prítlaku, len má viac užitočného prítlaku, ktorý sa dá využiť. To je výhodné vo väčšom rozsahu podmienok, ale len za istých okolností.”

Filozofiu optimalizácie užitočného, nie maximálneho prítlaku razí napríklad aj Adrian Newey a očividne mu to vychádza. Mercedes sa v roku 2022 vybral opačným smerom a veľmi mu to nevyšlo. Darmo mu dáta vo veternom tuneli tvrdili, koľko desatín získa, keď na skutočnej trati očakávaný maximálny prítlak nevedel využiť a v nastaveniach musel robiť veľké kompromisy.

Viac užitočného prítlaku Haasu pomáha aj s pneumatikami. “Vlani to bolo OK, keď sme mali nové pneumatiky a v aute málo paliva, ale v pretekoch sme sa ozaj trápili. Tím sa preto cez zimu zameral na tento smer. Je skvelé vidieť, ako sa to vypláca. Potrebujeme v tom len pokračovať a ísť ďalej.”

“Nemyslím si, že by sme mohli tvrdiť, že už celá sezóna bude v poriadku, ale zatiaľ je to povzbudzujúce. Chceme v tom pokračovať,” odkázal Magnussen.