logo F1online.sk

Verstappen jazdil „so zatiahnutou ručnou brzdou“: Neviem, či sa mi to niekedy stalo

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 3. 2024

Max Verstappen mohol v Austrálii vyrovnať svoj vlastný minuloročný rekord. Vlani sa stal prvým pilotom v sedemdesiatročnej histórii Formuly 1, ktorý vyhral desať pretekov v rade. Šnúru mu vtedy prerušilo víťazstvo Carlosa Sainza v Singapure. Na tohtoročnej Veľkej cene Austrálie sa história tak trochu zopakovala.

Všetko vyzeralo úplne normálne. Verstappen dobre odštartoval, podržal si vedenie do prvej zákruty a už sme len čakali, kedy začne zvyšovať svoj náskok. To sa však nestalo. V druhom kole bolo aktivované DRS, Max sa nezmestil do tretej zákruty a na nasledujúcej dlhej rovinke, v nájazde do jedenástej zákruty, Carlos Sainz presvišťal do čela.

O pár sekúnd začal zo zadnej časti Red Bullu stúpať zlovestný biely dym a bolo zrejmé, že podobne ako v roku 2022, aj tentoraz má Verstappen technické problémy. Na konci štvrtého kola už bolo hotovo a Red Bull dorazil do boxov s obhorenou zadnou časťou. Plamene šľahali z prehriatej pravej zadnej brzdy.

„Už som videl dáta a keď zhasli červené svetlá, pravá zadná brzda zostala zaseknutá,“ povedal Verstappen po pretekoch pre televíziu Sky. „Samozrejme, teploty začali stúpať, keďže som v podstate jazdil so zatiahnutou ručnou brzdou. Preto bola jazda v niektorých zákrutách veľmi čudná a auto sa išlo odtrhnúť.“

„Pritom v prípravných kolách a pri nájazde na rošt bolo auto presne na svojom mieste. Bol som veľmi spokojný so všetkým, čo sme urobili,“ dodal Max.

Posledné odstúpenie Verstappena z pretekov sa datuje práve do Austrálie v roku 2022. Aj vtedy sa tešilo Ferrari, ktoré sa po druhom odstúpení Red Bullu z posledných troch pretekov zdalo byť jasným favoritom na titul. Teraz je situácia úplne odlišná, aj keď to naozaj vyzerá, že Albert Park priťahuje Red Bullu problémy.

„Keď zhasli červené svetlá a akceleroval som, mohol som vidieť, že pravá zadná brzda zostala zaseknutá,“ povedal Verstappen, ktorý si nespomína, že by sa mu niečo také niekedy stalo. „Ešte je skoro, ale preskúmame to. Nespomínam si, že by sa mi to niekedy stalo. Možno ešte niekedy veľmi dávno.“

Toho mohol prvýkrát po takmer dvoch rokoch zosadiť z čela šampionátu Charles Leclerc, keby vyhral austrálske preteky. To sa nestalo a aj sám Verstappen po pretekoch pre F1 TV uznal, že takéto veci sú neodmysliteľnou súčasťou motoršportu. „Nie je to ideálna situácia. Samozrejme, vždy chcete dokončiť preteky, ale toto je technický šport. Bohužiaľ, takéto veci sa stávajú. Najdôležitejšie je, aby sme pochopili, prečo k tomu došlo,“ skonštatoval Max.

Súvisiace články