logo F1online.sk

Williams bude pokračovať len s jedným autom. Pre Sargeanta sa víkend skončil

Nehoda Alexa Albona
© Screenshot/FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 3. 2024

Tvrdá nehoda Alexa Albona v prvom voľnom tréningu na Veľkú cenu Austrálie bude mať pre Williams dosť krutú dohru. Tím mal v Austrálii k dispozícii len dve šasi a jedno Alex Albon poškodil tak veľmi, že ho nebude možné opraviť. Tím tak musel prikročiť k náročnému, ale logickému rozhodnutiu: britsko-thajský pretekár bude v austrálskom víkende pokračovať v šasi, ktoré doteraz používal Logan Sargeant.

Pre stajňu z Grove je to hotová nočná mora. Z Austrálie si odnesie len polovicu dát, obaja jazdci stratia dôležité kilometre za volantom a to nehovoríme o skutočnosti, že pre Williams pod vedením Jamesa Vowlesa je to dosť veľký trapas. Bývalý hlavný stratég Mercedesu pred sezónou priznal, že tím neuskutočnil tradičný filmovací deň, pretože bol v zhone pri stavbe nového monopostu. Neskôr vysvitlo, že Williams mal problém s dielmi, ktorý nemusí vždy padať na neschopnosť či nedostatočné financovanie stajne, ale niekedy sú na vine dodávatelia.

Teraz sa zdá byť jasné, že Williams absolvoval predsezónne testy a prvé dve veľké ceny len s dvomi šasi, keďže si nepamätáme, že by Alex Albon alebo Logan Sargeant mali v tomto roku nejakú veľkú nehodu. To bol vzhľadom na charakter okruhu v Džidde obrovský risk, ale ten tím napokon naplno zasiahol v Austrálii, keď Albon stratil kontrolu nad jedným z agresívnych obrubníkov v Albert Parku a nasledoval tvrdý náraz do múra.

Tím pred začiatkom druhého voľného tréningu oficiálne potvrdil, že pre rozsiahle poškodenia vynechá Alex Albon ďalších šesťdesiat tréningových minút, ale zároveň s touto správou sa v médiách začalo špekulovať, že Williams nemá náhradné šasi. To sa aj potvrdilo, ale v tíme dúfali, že Albonov poškodený podvozok sa podarí opraviť. Po pár hodinách však Williams musel pred svetom priznať nepríjemnú pravdu.

„Po nehode Alexa Albona v prvom voľnom tréningu na Veľkú cenu Austrálie môže Williams Racing potvrdiť, že pre rozsiahle poškodenia je tím nútený stiahnuť toto šasi zo zvyšku veľkej ceny. Tento kus sa vráti do sídla tímu v Grove na opravu,“ uviedla stajňa vo svojom oficiálnom stanovisku.

„Vzhľadom na skutočnosť, že tretí kus šasi nie je k dispozícii, môže tím potvrdiť svoje rozhodnutie, podľa ktorého bude po zvyšok víkendu súťažiť Alex so šasi, ktoré v prvom a druhom tréningu používal Logan Sargeant,“ uviedol Williams.

K pohrome sa vyjadril aj šéf stajne James Vowles, pričom vysvetlil, ako je možné, že tím nemá k dispozícii náhradné šasi. „Sme nesmierne sklamaní, že toto šasi musíme pre poškodenie z víkendu stiahnuť. V súčasnej Formule 1 je neprijateľné, že nemáme k dispozícii náhradný kus, ale je to len odraz skutočnosti, ako veľmi pozadu sme boli v priebehu zimnej prestávky. Je to tiež ukážka toho, prečo musíme prejsť výraznými zmenami, aby sme sa dostali do lepšej pozície v budúcnosti. V dôsledku toho sme dnes popoludní museli urobiť niekoľko veľmi ťažkých rozhodnutí. Hoci by Logan nemal trpieť, keď neurobil žiadnu chybu, v nesmierne vyrovnanom strede poľa sa počítajú každé preteky. Urobili sme preto rozhodnutie, ktoré podľa nášho názoru prinesie najväčšiu šancu na zisk bodovaného umiestnenia.“

Len málokto nebude súhlasiť s konečným rozhodnutím. Keďže oheň už je na streche, teraz sa treba postarať o minimalizáciu škôd. „Prijať toto rozhodnutie nebolo ľahké a nemôžeme sa dostatočne poďakovať Loganovi za to, ako dobre ho prijal. Je to skutočný tímový hráč. Tento víkend bude pre Williams náročný a v tejto situácii sa už viac neocitneme,“ sľúbil Vowles na záver.

Samotní piloti reagovali na situáciu o niečo stručnejšie. Pre Albona aj Sargeanta to nie je jednoduchá situácia. Prvý menovaný možno havaroval, ale nehody sú neodmysliteľnou súčasťou motoršportu; druhý zas neurobil nič nesprávne, ale predsa si už v Albert Parku nezajazdí.

„Musím byť úplne úprimný a povedať, že žiadny jazdec by sa nechcel vzdať svojej sedačky. Nikdy by som nechcel, aby sa niečo také stalo. Logan bol od prvého dňa veľký profesionál a tímový hráč. Nebude to preňho ľahké. V tejto chvíli sa však nemôžem umárať touto situáciou a mojou jedinou úlohou je teraz maximalizovať náš potenciál a pracovať s celým tímom pri odvádzaní čo najlepšej práce,“ uviedol Albon.

Sargeant stručne a smutne dodal: „Toto je najťažší okamih, aký si vo svojej kariére pamätám. Nie je to vôbec ľahké. Som tu však pre tím a tento víkend sa pokúsim naďalej prispieť svojou troškou, aby sme maximalizovali náš potenciál.“