logo F1online.sk

Hamilton sníva o pódiách a víťazstvách, ale na Red Bull vraj jeho tím nedosiahne

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 3. 2024

Továrenský Mercedes bol v Džidde až tretím najrýchlejším tímom s motorom nemeckej automobilky. To je veľmi nelichotivá vizitka a v Brackley priznali, že ich zrádzajú simulácie a výpočty. V určitých oblastiach nedosiahol monopost W15 výsledky, ktoré počítače predikovali a túto rýchlosť musia inžinieri hľadať. Lewis Hamilton však verí, že postupne sa podarí odkryť plný potenciál nového auta.

Mercedes celkom očividne očakával viac. Výsledok v Saudskej Arábii bol vyloženým sklamaním a výkonnosť auta v prvom sektore okruhu v Džidde patrila medzi najhoršie v celom štartovom poli. Podľa výpočtov a simulácií tímu to však malo byť inak. Sám Toto Wolff priznal, že v rýchlych zákrutách potrebuje Mercedes zapracovať, aby dosiahol čísla zo simulátora aj v reálnom svete.

„Naozaj si myslím, že máme úžasné auto,“ povedal pred štartom VC Austrálie pre televíziu Sky Lewis Hamilton. „Je v ňom veľký potenciál, ale pre chyby a nesprávne nastavenie sa nám ho ešte nepodarilo maximalizovať.“

„Samozrejme, že nie sme spokojní s výkonnosťou v prvých dvoch pretekoch, ale podľa mňa je v aute potenciál, ktorý sa nám ešte nepodarilo vyťažiť. Presne na to sa všetci sústredíme a snažíme sa pochopiť auto,“ vysvetlil Hamilton, podľa ktorého tím v tejto sezóne dosiahol nemalý pokrok, ale je pred ním ešte veľa práce.

„Rozhodne existujú oblasti, v ktorých sme s týmto monopostom dosiahli veľké zlepšenie. Len z pohľadu samotnej jazdy je to oveľa lepšie auto a cítim sa v ňom oveľa viac ako v skutočnom pretekárskom aute. Môžete sa však ocitnúť na jednom alebo druhom konci. Tieto autá majú úzke pracovné okno,“ skonštatoval sedemnásobný šampión.

Stále to však nie je odpoveď na najdôležitejšiu otázku. Fanúšikovia chcú vidieť vyrovnanú bitku s Red Bullom, chcú vidieť súboje na čele. Aj keď Lewis očakáva od Mercedesu veľké zlepšenie, jedným dychom dodáva, že čelo štartového poľa je stále veľmi vzdialené.

„Keď sa logicky zamyslíte nad tým, že Max má po prvých dvoch pretekoch päťdesiat bodov a my len osem – stále platí, že pred nami je veľmi dlhá sezóna a čokoľvek sa môže zmeniť –, tak bude veľmi ťažké dobehnúť týchto chlapcov,“ priznal Hamilton. „Red Bull pošle auto na trať a to jednoducho funguje. My musíme kopať naozaj hlboko, aby sme našli výkonnosť a dostali ju tam, kde ju potrebujeme mať.“

„Naším snom a cieľom sú v tomto roku naďalej víťazstvá a pódiá. Keby sa nám to podarilo, bolo by to úžasné. Minuloročné druhé miesto v Pohári konštruktérov, vzhľadom na problémy s naším autom, ukazuje, čo dokážeme s niečím, čo nie je ani zďaleka dokonalé. Dúfam, že sa nám to podarí aj v tomto roku,“ dodal Hamilton.