logo F1online.sk

Villeneuve: Russell Hamiltona prinavrátil do reality, Bottas mu nebol žiadnou konkurenciou

Lewis Hamilton a George Russell
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár20. 3. 2024

Po príchode Georgea Russella do Mercedesu si Lewis Hamilton musel zvykať na to, že namiesto servilného Valtteriho Bottasa má za tímového kolegu pretekára, ktorý mu je vyrovnaným súperom. A podľa Jacquesa Villeneuva sa s touto skutočnosťou vyrovnával nesmierne ťažko.

Valtteri Bottas bol pre Lewisa Hamiltona ideálnym tímovým kolegom. Ochotne a mnohokrát kryl Britovi chrbát, rýchlostne mu nestačil a vo svojej podstate nemal majstrovské ambície. S príchodom Georgea Russella sa všetko zmenilo.

Dvadsaťpäťročný pretekár dáva sedemnásobnému šampiónovi poriadne zabrať a je Hamiltonovi minimálne vyrovnaným súperom. Podľa majstra sveta z roku 1997 sa dlhoročná jednotka Mercedesu vyrovnávala a vyrovnáva s touto skutočnosťou iba veľmi ťažko. Obzvlášť, keď popri Bottasovi mal dlhé roky ako na ružiach ustlané.

„Je to pre neho ťažké. Roky totiž vyhrával jeden titul za druhým, a to mnohokrát ľavou zadnou. Do istej miery za to mohol Valtteri Bottas,“ povedal Villeneuve.

„Keď bol jeho tímovým kolegom Bottas, tak bol jediným favoritom na zisk titulu. Na to, aby vyhral, nepotreboval ani len podávať nejaké extra výkony, ako pri zisku prvého titulu a niekoľkých ďalších po boku Nica (Rosberga), pretože Nico na neho poriadne tlačil.“

Villeneuve naznačuje, že zatiaľ čo Russell srší entuziazmom a odhodlaním, Hamilton, zdá sa, stratil motiváciu. „George disponuje mladíckou energiou a na trati pôsobí dojmom, akoby si chcel podmaniť celý svet. Po tejto stránke bol od Hamiltona v minulom roku oveľa lepší.“

Villeneuve šípi, že za Hamiltonov navonok „nezáujem“ môže to, že je Brit už mysľou vo Ferrari, kde prestúpi po skončení prebiehajúcej sezóny. Kanaďan verí, že akonáhle pilot Mercedesu „zmení dres“, pookreje a jeho hlad po úspechoch sa vráti.

„Bude zaujímavé sledovať, ako sa mu tam bude dariť. Verme, že sa vráti k svojmu niekdajšiemu ja z víťazných čias. So zmenou pôsobiska by sa totiž mohol zvýšiť jeho hlad po úspechoch ktorý stratil po tom, čo Mercedes prestal vyhrávať,“ uzavrel víťaz jedenástich veľkých cien.