logo F1online.sk

Bottasov odkaz tímu: Budíček!

Valtteri Bottas
© LAT/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 3. 2024

Po predsezónnych testoch a nádejnom jedenástom mieste Kuan-jü Čoua na Veľkej cene Bahrajnu sa zdalo, že deviatemu tímu minulej sezóny sa v roku 2024 podarilo urobiť krok vpred. Po pretekoch v Džidde to však vyzeralo inak. Aktuálne je Sauber v pomyselnom výkonnostnom rebríčku pravdepodobne na deviatom mieste pred Alpinom, čo je navlas rovnaké umiestnenie, ako dosiahol vlani. Spokojný nie je ani Valtteri Bottas.

Fínsky pretekár má v tejto sezóne na konte jedno devätnáste a jedno sedemnáste miesto. V celkovom hodnotení je tak dvadsiaty pred Pierrom Gaslym. Bottas vyzeral byť v Saudskej Arábii úplne stratený a dotiahnuť sa nedokázal prakticky ani s pomocou Kevina Magnussena, ktorý pôsobil ako zátka a pracoval pre svojho tímového kolegu.

„Myslím si, že toto pre nás musí byť budíček,“ vyhlásil fínsky pretekár na margo frustrujúceho začiatku sezóny. „Samozrejme, sú to len druhé preteky z dvadsiatich štyroch a do Austrálie máme naplánované vylepšenia, ale určite sa potrebujeme zlepšiť. Nejde pritom len o naše tempo, ale tiež o operatívnu stránku. V prvých dvoch pretekoch mali obaja naši jazdci problém pri zastávke v boxoch.“

Fín štartoval do pretekov v Džidde na mäkkých pneumatikách a potom s väčšinou poľa zamieril do boxov, aby obul tvrdé pneumatiky. Jazda na tejto zmesi však bola strašná. Bottas vraj nedokázal svoje gumy zahriať.

„Mysleli sme si, že štart na mäkkých pneumatikách a skoré prezutie na tvrdé bude pre nás najlepšia možnosť. Nakoniec však bola problémom samotná jazda na hardoch. Nedokázali sme ich prinútiť, aby fungovali, skrátka sme ich nevedeli dostatočne zahriať. Trvalo to nejakých pätnásť kôl, kým začali dodávať aspoň nejakú priľnavosť. Dovtedy sme však stratili príliš veľa času,“ skonštatoval Bottas.

„To je pravdepodobne dôvod, prečo sme v Bahrajne mali celkom dobré pretekové tempo, pretože tam je drsný asfalt a nemôžete pneumatiky prehriať. Na hladkom povrchu v Džidde sme však nedokázali vygenerovať dostatočné teploty,“ dodal fínsky pretekár.