logo F1online.sk

Rodičia môžu zviesť kariéru mladého pretekára na scestie, hovorí Hamilton

Anthony a Lewis Hamiltonovci
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 3. 2024

Akú rolu by v kariére mladého športovca mali zohrať jeho rodičia? Otázka, ktorej odpoveď môže rozhodnúť o úspechu či neúspechu nadaného dieťaťa. Niet pochýb, že bez rodičovskej podpory nie je možné vychovať profesionálneho športovca, ale nastane okamih, keď vplyv otca či matky môže mať na kariéru či rodinu negatívny vplyv. Vo svetle vyjadrení Josa Verstappena na to upozornil aj Lewis Hamilton.

Keď otec trojnásobného šampióna po Veľkej cene Bahrajnu zaútočil v médiách na šéfa Red Bullu Christiana Hornera, všetci sa pýtali, či Jos hovorí vo svojom mene, alebo v mene svojho syna, ktorého zároveň manažuje. Nasledujúci víkend v Saudskej Arábii však dal Max jasne najavo, že on dokáže hovoriť za seba.

Aj Lewisa Hamiltona kedysi zastupoval jeho otec. Dnes však už nemá na kariéru svojho syna absolútne žiadny vplyv. Rodina a obchod sa razantne oddelili, čo bolo zrejme správne rozhodnutie najmä pre pokoj v rodinnom kruhu. „Nepoznám podrobnosti, takže neviem, z čoho vychádzal,“ povedal Lewis na margo vyjadrení Josa Verstappena.

„V konečnom dôsledku však nie je súčasťou Red Bullu. Je to rodič jazdca. Je to len môj názor, ale ja si myslím, že to rozhodne nepomáha,“ povedal Hamilton.

Ako sme uviedli, sedemnásobný majster sveta vychádza aj z vlastnej skúsenosti. Sám jedného dňa zrejme musel povedať svojmu otcovi, že už s ním po profesionálnej stránke nepočíta a svoju kariéru zverí do rúk tímu profesionálnych manažérov. Sám Hamilton hovorí, že spájať vzťah otec – syn so vzťahom manažér – jazdec rozhodne nie je jednoduché.

„Myslím si, že je to tenký ľad,“ povedal Lewis. „Podľa mňa však takisto záleží aj od vášho vzťahu s rodičom. Stretnete ľudí so skvelým vzťahom s ich rodičmi a tiež tu máte ľudí, ktorí si s nimi nerozumejú. Neviem, ako je to medzi Verstappenovcami. Samozrejme, sem-tam niečo začujete. Max je však dospelý muž a majster sveta. Som si istý, že sa dokáže rozhodovať sám.“

„Myslím si však, že vo svete nás jazdcov sa môže človek veľmi ľahko dostať na scestie vďaka ľuďom, ktorí mu šepkajú do ucha a možno ho nevedú správnym smerom. Nehovorím, že je to tento prípad, pretože sa im skvelo darí, ale viem, že keď v športe nemáte okolo seba správne vedenie, robíte nesprávne rozhodnutia alebo nie ste schopní zo seba vydať to najlepšie,“ skonštatoval Hamilton.

„To však zjavne nie je tento prípad, keďže Max predvádza skvelé výkony. Je to ťažké, keď chcete, aby váš rodič bol vaším rodičom a udržiavali ste s ním dobrý vzťah. Keď sa však do toho pletú obchodné záležitosti, je to naozaj náročné,“ dodal sedemnásobný šampión.